© Sporanki 2010

Ankaragücü'nün 2019 - 2020 sezonu değerlendirmesi

Ankaragücü'nün 2019 - 2020 sezonu değerlendirmesi

Yeni sezon; aynı sıkıntılar, aynı krizler ve aynı dertler...
İşte Ankaragücü’nün 2019 - 2020 sezonu öncesi hali buydu!
Maddi sıkıntılar yine aynıydı. Maddi sıkıntıların getirdiğ krizler de...
Krizler taraftar / camiaya dert olarak geri dönüş yapıyordu.
Mehmet Yiğiner’in gelişiyle bir aşama kat eden ve Süper Lige kadar çıkan Başkent ekibi, sancılı da olsa geçen sezon ligde kalmayı başarmıştı.
Ama yeni sezon yeni dertleriyle geldi. Zaten Başkent ekibi için sorunsuz bir sezon tarihte yazmıyordu.
HÜCUM GÜCÜ ÇÖKTÜ
Ankaragücü’nün yeni sezon öncesindeki en büyük sanısıcı hücum gücünü % 75 oranında forse eden Boyd ve Sacko’nun takımdan ayrılmasıydı. Takımın kanatlarını oluşturan bu 2 isimden Boyd Beşiktaş’a, Sacko’da Denizlispor’a imza attılar. Diğer kayıp ise Altay Bayındır’dı. Genç kaleci Fenerbahçe’ye 1,5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında gitti. Doğrusu önü açık, geleceği parlak bir kalecinin bu kadar ucuz paraya, hem de sözleşmeye bir sonraki satıştan pay alınmayacak şekilde bir made konmadan takımdan ayrılması tam bir skandaldı. Maalesef Altay Bayındır değerinden çok az paraya satılmıştı.
Bunun dışında takım korundu. Sözleşmesi süren Kulusiç, Pazdan, Canteros, Orgill, Pinto takımda tutuldu. Korcan, Yalçın, Alihan, İlhan, Aydın gibi oyunculara yeni sözleşme yapıldı. Faty tekrar takıma döndürüldü. Kiralık geldiği için ayrılan Kitsiou yeniden takıma kazandırıldı.
Sezon öncesi savunma ve ön libero bölgesi güçlü, hücum bölgesi zayıf bir takım elde vardı.
Ama en büyük sorunlardan ikisi transfer yasağı ve pahalı biletlerdi. Yasaktan dolayı oyuncu transfer edilemiyor, gidenlerin yeri doldurulamıyordu.
BERABERLİKLERLE BAŞLADI
Sarı – lacivertliler sezona oldukça buruk bir vaziyette Konya’da başladılar. Kadronun daralması, transfer yapılamaması, taraftar/yönetim gerginliği camiadaki enerjiyi oldukça düşürmüştü.
Konya’da Konyaspor ile oynanan 1.Hafta maçından beraberlik çıktı. Her 2 takım da gol bulamayınca karşılaşma 0-0 sona erdi. Bu maçın en güzel gelişmesi daha önceki yıllarda konulan taraftar yasağının kaldrılmasıyla. Sarı-lacivertli taraftarlar yaklaşık 2000 kişi ile Konya Büyükşehir Stadı’na gelerek takımlarına destek verdiler.
2.hafta oynanan Kayserispor maçında 3 puan uzatma dakikalarında kaçtı.
3.Hafta İstanbul’da oynanan Kasımpaşa maçında ise süpriz bir galibiyet geldi. 90 dakika rakibin üstünlüğü ile geçen maçta Ankaragücü, İlhan Parlak’ın attığı golle rakibini 1-0 yenerek ilk 3 hafta sonunda 5 puana ulaştı.
TEKNİK EKİP DEĞİŞTİ HEZİMET GELDİ !
Ancak buna bütün cami “Yalancı bahar !” diyordu. Çünkü herkes şunu iyi biliyordu ki bu takımın gücü bir yere kadardı. Maç kazanma olasılığı çok düşüktü. Nitekim 1 haftalık Milli aranın ardından oynanan maçta sarı – lacivertliler Eryaman’da Yeni Malatyaspor’a karşı 4-0 gibi ağır bir yenilgi aldılar.
Tabii ki bu maçın ardından faturayı herkes birine çıkaracaktır. Ancak gerçek olan şu var ki, Ankaragücü Başkanı Mehmet Yiğiner, maçtan önce takımı 7 Temmuz’dan bu yana çalıştıran, lige hazırlıyan ve ilk 3 maçın ardından 5 puanı cebe koyan Aykan Atik ve ekibini görevden alarak yerine Metin Diyadin’i getirdi. Bu anlaşılmaz değişimin ardından takım maçtan 4-0 yenilgiyle ayrıldı.
Bir sonraki hafta rakip İstanbul’da Fenerbahçe’ydi. Ağır bir yenilgi alınabiceğinin de enişesiyle gidilen deplasmanda Orgill’in golüyle Başkent ekibi 1-0 öne geçti. Ancak 6 dakika sonra auta giden topun hakem tarafından korner olarak değerlendirilmesinin sonucunda gol gelince durum 1-1 oldu. 2.yarıda Muriç’in golüne engel olamayan Başkent ekibi sahadan puansız ayrıldı.
DERBİ’DE KAZANAN ANKARAGÜCÜ !
Süper Ligin 6.Haftası Başkent derbisine sahne oldu. 2 köklü camia Ankaragücü ve Gençlerbirliği tam 7 sezon sonra yine bir derbide karşı karşıya geldiler. Karşılaşmanın ilk yarısında Gençlerbirliği’nin, ikinci yarısında da Ankaragücü’nün üstünlüğü vardı. 0-0 biten ilk devrenin ardından, ikinci yarıda Ankaragücü 2 gol birden buldu. Daha sonra da Gençlerbirliği’nin golü geldi. Karşılaşmayı Ankaragücü 2-1 kazandı ve biraz rahat nefes aldı.
Ancak istirarsız bir görüntü sergileyen Başkent ekibi bir hafta sonra 1-0 öne geçtiği maçta Sivaspor’a 3-1 yenildi.
BEŞİKTAŞ’A ÇELME
Ankaragücü’nün ligde 8.hafta rakibi Beşiktaş’tı. Tıpkı Anaragücü gibi zor güner geçiren Beşiktaş takımı Başkent’e oldukça eksik geldi. Kongre sürecine giren, ekonomik sıkıntılarda yaşanan Beşiktaş yakalanabilecek en güzel dönemde yakalanmıştı. Eryaman Stadı’nda oynanan ve satışa sunulan 20 bin biletin tükendiği maç başladığı gibi bitti.
1-2’LİK SONUÇLAR AYRILIK GETİRDİ
Ankaragücü, Beşiktaş beraberliğinden sonra yine kötü bir seriye girdi. 3 hafta süren Ç.Rizespor, Gaziantep FK ve Başakşehir maçlarında 2-1’lik yenilgiler alındı.
Son oynanan Başakşehir maçının ardından teknik direktör Metin Diyadin ile yollar ayrıldı. Diyadin, Ankaragücü ile oynadığı 8 maçta 1 galibiyet, 1 beraberlik ve toplam da da 6 yenilgi aldı ve sadece 4 puan toplayabildi. Arada bir de kupada Kırklarelispor yenilgisini de hesaba kattığımızda kötü bir seri ile Ankaragücü kariyerini noktalamış oldu.
EN BÜYÜK DEĞİŞİM YÖNETİMDE YAŞANDI
İşte bu dönemde en büyük değişim de kulüp yönetiminde yaşandı. Ankaragücü Başkanı Mehmet Yiğiner’in yaklaşık 7 yıl süren dönemi sona erdi. Yapılan kongrede başkanlığa Fatih Mert seçildi. Mehmet Yiğiner, 7 yıllık başkanlık süresini 2 şampiyonlukla taçlandırarak gitti. Ancak bu dönemde uygulanan yanlış politikalar neticesinde kulübün borcu artarak 320 milyon TL’ye yükseldi.
MUSTAFA KAPLAN DÖNEMİ
Metin Diyadin’in ayrılmasıyla, Mustafa Kaplan göreve getirildi. Ancak Mustafa Kaplan dönemi de kötü başladı. Kaplan’la çıkılan ilk maçta Ankara’da Trabzonspor’a 3-0, Alanya’da da Alanyaspor’a 5-0 mağlup olundu.
Alanyaspor maçında Alper Önal, Enver Aygören ve Berke Gürbüz gibi gençler maçın ikinci yarısında şans buldular.
Kaplan’ın 3.maçında rakip Göztepe’ydi. İlk yarısı 1-1 biten maçı Göztepe 3-1 kazanarak Ankaragücü’ne ardı ardına 6.yenilgiyi tattırdı.
GALATASARAY’TAN MUCİZE PUAN !
Bu havayla 15.Hafta İstanbul’da Galatasaray’a karşı mücadele edilecekti. Umutsuzluk tavan yapmıştı. Kimse İstanbul’dan puanla dönüleceğini düşünmüyordu.
Mustafa Kaplan maça 5-4-1 gibi bir dizilişle çıktı. Tek sistem savunmaydı. İlk yarısı 0-0 sona eren maçta Galatasaray ikinci yarıda 2-0 öne geçti. Bir de Orgill kırmız kart görünce bu maçada 0 yazmıştık. Ancak birden bir mucize oldu. 88.dakikada İlhan’a yapılan müdehale ile penaltı kazanıldı. Penaltıyı İlhan Parlak gole çevirdi. Bu golden 2 dakika sonra bu sefer İlhan’ın asistiyle Kitsiou durumu 2-2’ye getirdi ve Ankaragcü son 2 dakikada bulduğu 2 golle İstanbul deplasmanından 10 kişiyle tek puan çıkarmayı başardı.
YUNAN İMPARATORU KİTSİOU
Ankaragücü’nün 16.Hafta karşılaştığı Antalyaspor’da ligde kalma mücadelesi veren ve puan sıralamasında alt sıralarda yer alan bir takımdı. Denk güçlerin mücadelesi şeklinde geçen maçın bitiş düdüğü çaldığında skor tabelasında yine 2-2’lik bir sonuç görünüyordu. Ancak sonucun ilginçliği yine uzatma dakikalarında gelen ve yine Stelios Kitsiou’dan gelen golden kaynaklanıyordu. 90+3’de Kitsiou tıpkı geçen hafta gibi yaptığı müthiş gol vuruşu ile skoru 2-2’ye taşıdı. Bu golle karşılaşma 2-2 sona erdi.
BERABERLİKLERLE BİTTİ
Ankaragücü ilk devrenin son haftasını yine beraberlikle yine 2-2 ve yine geriden gelerek beraberliği sağladığı bir maçla tamamladı. 17.hafta da Denizlispor ile oynayan Ankaragücü maçın ilk yarısında 2-0 geriye düştüğü maçta haftalar sonra sahaya çıkan Oscar Scarione’nin 2 mükemmel golüyle 2-2’lik eşitliği sağladı.
Başkent ekibi bu beraberliğin ardından Süper Ligin ilk yarısını 12 puanla 17.sırada tamamladı. Sarı-lacivertliler ligin ilk yarısında oynadıkları 17 maçta 2 galibiyet, 6 beraberlik, 9 yenilgi aldılar. Toplamda 15 gol atıp, 34 gol yediler.
İKİNCİ YARI YİNE KAOSLA BAŞLADI
Ligde düşme hattında kalan Ankaragücü, ikinci yarının ilk maçında Eryaman’da Konyaspor ile karşılaştı. Büyük umutlarla çıkılan maçta varlık gösteremeyen sarı –lacivertli oyuncular 90+2’de yedikleri golle 1-0 yenik ayrıldılar. Bu maçın ardından teknik direktöR Mustafa Kaplan’la yollar ayrıldı.
Bir sonraki hafta oynanan Kayserispor deplasmanına tıpkı sezonun ilk 3 haftasında olduğu gibi takımın başında Adnan Erkan – Aykan Atik ikilisi yer aldı. 1-0 geriye düşülen maçta Alihan Kubalas’ın golüyle maç 1-1 sona erdi. Bu maçın ardından da yapılan açıklama ile takımın başına teknik direktör olarak Mustafa Reşit Akçay getirildiği ilan edildi.
TRANSFER YASAĞI KALDIRILDI
O hafta içi ise Ankaragücü yönetiminde müjdeli haber geldi. Sarı – lacivertli yönetim 2 dönemdir süren transfer yasağını kaldırdılar.
MUSTAFA REŞİT AKÇAY’LA İLK MAÇ
Sarı – lacivertliler yeni teknik direktörleri Mustafa Reşit Akçay ile çıktıkları ilk maçta da kazanamayarak geleneği sürdürdüler. Kasımpaşa ile oynanan karşılaşma 1-1 sona erdi. Bu maçta 3 yeni transfer ilk 11’de sahaya çıktılar. Lukasik, Gerson Rodrigues ve Saba ilk 11’de yer aldılar. Gerson takımının tek golünü atarken, Saba’nın 2 şutunun direkten dönmesi büyük talihsizlikti.
14 MAÇ SONRA 3 PUAN
Süper Lig'in 21. haftasında deplasmanda BtcTurk Yeni Malatyaspor'u 1-0 mağlup eden MKE Ankaragücü, 14 maç aradan sonra sahadan galibiyetle ayrıldı.
Başkent temsilcisi, BtcTurk Yeni Malatyaspor’u Jamaikalı Dever Orgill’in golüyle 1-0 mağlup etti.
Transfer yasağını kaldırarak kadrosunu büyük ölçüde yenileyen Ankaragücü, bu sonuçla galibiyet hasretine son verdi. Ligde 14 maçlık kazanamama serisini sonlandıran sarı-lacivertli ekip, puanını 17’ye yükseltti.
Başkent ekibinde başkan Fatih Mert ile geçen hafta takımın başına geçen teknik direktör Mustafa Reşit Akçay, ilk kez galibiyet sevinci yaşadılar.
Ankaragücü, bundan önceki son galibiyetini 29 Eylül 2019'da oynanan başkent derbisinde Gençlerbirliği'ne karşı elde etmişti. Ligin 6. haftasında MKE Ankaragücü, Gençlerbirliği’ni 2-1 yenmişti.
MKE Ankaragücü, Gençlerbirliği galibiyetinin ardından oynadığı 14 maçta 8 mağlubiyet ve 6 beraberlik almıştı.
FENERBAHÇE MAÇI
Yeni Malatyaspor maçının yansıması ertesi hafta müthiş aldı. Ankaragücü 20 bin taraftarının önünde şampiyonluğun en önemli adaylarından olan Fenerbahçe ile karşılaştı. Eryaman Stadı’ndaki maçta biletler 2 gün önceden tükenmişti. Başkent ekibi maça iyi başladı önce Rodrigues ile net bir fırsatı değerlendiremedi. Daha sonra Saba takımının ilk golünü attı. Saba ve Michalak ile ilk yarıda 2 net pozisyon daha kaçtı.İkinci yarıda bu kez Rodrigues skoru 2-0’a getiren golü attı. Maçın 90+6.dakikasında Fenerbahçe maçtaki tek golünü attı ve Başkent ekibi sahadan 2-1 galip ayrıldı.
TARİHİN EN GERGİN DERBİSİ
Mustafa Reşit Akçay ile çıkılan 3 maçta 7 puanı cebine indiren Ankaragücü, 20 puana yükseldi ve biraz olsun nefes aldı. Ama lig uzun maratondu ve boşluğu gelmezdi. Hedef kümede kalmak ise yeni zaferlere imza atmak gerekiyordu. 23.hafta da oynanan maçta rakip Gençlerbirliği’ydi. Maç öncesi Ankaragücü 20, Gençlerbirliği 24 puandaydı ve çok kritik bir maçtı. Maç öncesi bir kontenjan sorunu ortaya çıktı. Ankaragücü Kulübü %5 taraftar kontenjanının %10’a yükseltilmesini talep etti. Ancak talep garip bir şekilde Gençlerbirliği Kulübü tarafından reddedildi. Oysa Gençlerbirliği her isteyen kulübe %5 ek kontenjan açıyordu. Fakat bu sefer açmadılar. Gerekçe olarak da sezonun ilk maçında aynı talebin Ankaragücü kulübü tarafından reddedilmiş olduğu dilden dile yayıldı. Bu olay gerginliğin fitilini ateşledi. Hafta boyu süren, maç içinde devam eden gerilim maç sonuna da taşınca Ankaragücü ve Gençlerbilriği arasındaki sıcak ilişkiler koptu.
Ersun Yanal sonrası bozulan ve 10 yılda ancak düzelen ilişkiler fena halde bozuldu. Karşılaşmayı Gençlerbiliği 1-0 kazandı. Ardından Ankara’da 3-0’lık Sivasspor ve İstanbul’da 2-1’lik Beşiktaş yenilgileri geldi.
26.hafta düşme potasındaki rakiplerden olan Çaykur Rizespor maçında 2-1’lik bir galibiyet geldi. Ankaragücü bu galibiyetle hem moral kazandı, hem de puanını 23’e yükseltti ve moral buldu.
PANDEMİ ARASI
Ç.Rizespor galibiyeti ileriye unutla bakılmasını sağlamıştı, ama umutlar dünyayı saran Coronavirüs salgını nedeniyle ertelenmek zorunda kalacaktı. Çünkü sadece ülkemiz değil, dünya büyük bir salgın ile baş başa kalmıştı.
Futbol salgın nedeniyle mecburi araya girdi. Bu ara büyük tartışmaların ardından tam 3 ay sürdü. 3 ay maçlar ertelendi.
Ankaragücü ertelemeye oynadığı 26 maçta kazandığı 23 puanla girdi. Sıralamada 17.sırada yer alan Ankaragücü düşme hattından çıkmak için mücadelesini sürdürecekti.
SON 8 HAFTA 3 AY SONRA
3 aylık salgın arasından sonra Başkent ekibi Gazinantep FK takımıyla deplasmanda oynadığı maçla lige 1 kez daha başladı. Ankaragücü maçın başında yediği golle 1-0 geriye düştüğü maçta Scarione’nin şık golüyle eşitliği sağladı ve karşılaşmadan 1 puanla döndü. Bu 1 puan normal şartlarda son derece değerli bir puandı. Ancak ligin boyunun kısaldığı bu haftalarda çok da artı getiren bir puan olmadı. Başkent ekibi kaçırdığı 4 net pozisyonun ve kaybedilen bu 2 puanın acısını ligin sonuna kadar hissedecekti.
BU KEZ YAKAN İSİM HÜSEYİN GÖÇEK OLDU !
28.Hafta daki rakip şampiyonluk adayı takımlardan Başakşehir’di. Başakşehir ligde 56 puanla Trabzonspor’un ardından ikinci sıradaydı. Kadro kalitesi ve oyun yapısı bakımından üst düzeyde bir takımdı.
Maça iyi giren sarı – lacivertliler 12.dakikada penaltı kazandı. Penaltıyı Rodrigues gole çevirdi. Golden hemen sonra Atilla Turan serbest vuruştan golünü attı. Ancak gol hakem Hüseyin Göçek ve VAR’a takıldı. Ofsayt gerekçesiyle golü vermediler. Oysa 2 gün sonra oynanan Galatasaray – Gaziantep FK maçında açık ofsayt olan bir pozisyonda bu kez hakem Alper Ulusoy ve VAR golü verdi.
Aynı haftada 2 hakemin 2 benzer pozisyonda farklı karar vermeleri, Ankaragücü camiasında infial yarattı. Ardı ardına açıklamlar geldi. Yıllardır sesi çıkmayan eski Ankaragücü başkanı Cemal Aydın bile açıklama yapmak zorunda kaldı ve TFF ile hakemlere tepki gösterdi.
Kamuoyu da Ankaragücü’ne destek verdi. Özellikle Erman Toroğlu ve Selçuk Dereli gibi ağırlığı olan eski hakemler Ankaragücü’nün hakkının yendiğini açık açık ifade ettiler. Ama sonuç değişmedi. Ankaragücü maçın 2.yarısında 2 gol yediği maçı 2-1 kaybetti ve ligde son sıraya geriledi.
Maçın ardından Ankaragücü yönetimi maçın tekrarını istedi. Ama bu da boş ve nafile bir istekti. Sonuç değişmedi. Maç sahada ve masada kaybedilmişti.
Maçtan 4 gün sonra teknik direktör Mustafa Reşit Akçay ile yollar ayrıldı.
KAÇINILMAZ SON YAKLAŞIYORDU
Mustafa Reşit Akçay’ın ardından son 6 hafta göreve İbrahim Üzülmez getirildi.
Ankaragücü son 6 hafta kala zorlu Trabzonspor deplasmanına gitti. Başkent ekibi henüz 3.dakikada 1-0 geriye düştüğü maçta Rodrigues’in penaltı golüyle eşitliği sağladı. 1-1 biten maç takıma 1 puan kazandırmasına rağmen 2 puan da kayıp hanesine yazılmıştı. Buruk bir mutluluk yaşanmıştı. Ama bu bile camiaya çok iyi geldi. 30.Hafta Alanyaspor geldi Ankaragücü’nü Başkent’te 4-1 mağlup etti. Bir maç daha hüsranla sona eriyordu.
Üzüntüyü daha da arttıran maçın 45.dakikasında Orgill’in kaçırıdğı penaltıydı. Oysa durum 0-0’ken yakalanan bu şans değerlendirilebilise belki de 3 puan Ankaragücü’nün olacaktı. Ama Orgill son derece lakayıt bir şekilde penaltıyı kaleciye teslim etti.
31.Hafta İzmir’de hüsran yaşandı. Göztepe ile 2-2 berabere kalındı, ama yine 2 puan kayıp hanesine yazıldı. 32.Hafta güzel bir galibiyet geldi. Başkent ekibi Galatasaray gibi bir devi Başkent’te 1-0 yenerek puanını 29’a yükseltti. Ama camiada son 2 hafta kala kimsede umut kalmamıştı.
Takımın son sırada yer aldığı son 2 haftadan ilkinde Başkent’te Antalyaspor konuk edildi. Karşılaşmayı uzatma dakikalarında yenen golle 1-0 konuk ekibin galibiyeti ile sona erdi.
33.Hafta takımın kaderi belli oldu.
Ankaragücü bu yenilgiyle 29 puanda kaldı ve kalan 1 maça rağmen küme düşmeyi karantiledi.
Son hafta formalite maçı olarak değerlendirilecek maçta Başkent ekibi İlhan Parlak’ın golüyle karşılaşmayı 1-0 kazandı ve ligi 32 puanla üçlü averajla son sırada tamamladı.
Ancak TFF pandemiyi göz önünde bulundurarak aldığı kararla tüm liglerde küme düşmeyi kaldırdı. Böylece Ankaragücü önümüzdeki sezon da lig de yer almaya hak kazandı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER