© Sporanki 2010

Ankaragücü’nün son on yıldaki en iyi ilk 11’ini seçtiler...

Ankaragücü’nün son on yıldaki en iyi ilk 11’ini seçtiler...

Sporanki'nin You Tube kanalına ücretsiz abone olmayı lütfen unutmayın...

ABONELİK İÇİN LİNK > https://www.youtube.com/results?search_query=sporanki

Gazete Nebula bir araştırma yaparak Ankaragücü'nün son 10 yılını analiz etti. İşte o analiz.

Gazete Nebula olarak, Başkent ekibi Ankaragücü’nün son on yıldaki en iyi kadrosuna geçmeden önce küçük bir hatırlatma misali kulübün bu 10 yıllık dönem içinde neler yaşadığını kısa ve öz bir şekilde tekrardan gözlerinizin önüne getirelim istedik. Çünkü bu dönem hatırlanması ve değerlendirme yapılırken göz önünde tutulması gereken başat gerçekleri içeriyor.

Zorlu ve sıkıntılı sezonlar geçiren Başkent ekibi, 2017-2018 sezonunun ardından uzun süre hasretini çektiği Türkiye Süper Ligi’ne tekrardan yükseldi.

Son 10 yıl boyunca büyük çalkantılar içinde olan Sarı-lacivertli ekip, belki de en kritik dönemini kulübün 100’ncü yılında geçirdi. 100’ncü yılda başkanlık koltuğunda oturan Ahmet Gökçek ve ekibi sezona şampiyonluk iddiasıyla girmiş, bu iddianın gerçekleşmesi adına da önemli ve yüklü transferler yapmıştı. Yönetim, transferlere yaklaşık olarak 20 Milyon Euro harcamasına rağmen, Ankaragücü sezonu 41 puanla 13. sırada tamamladı.

Bu sonuçla beraber, Ankaragücü’nün, ‘çöküş’ devri olarak adlandırabileceğimiz dönemi de başlamış oldu. Beklentilerin altında kalan ve ekonomik yükün altında ezilmeye başlayan Ankaragücü, yönetim içinde de ağır yaralar açacak krizler yaşadı.

Krizlerin ardından ağır borç batağına saplanan Başkent ekibi, önce TFF 1.Lig’e, ardından da 2.Lig’e düştü.

 13 Ocak 2013 tarihinde, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde Başkanlık görevini uzun yıllardır yürüten Mehmet Yiğiner, dönemin Ankaragücü Başkanı Atilla Süslü’nün olağanüstü kongre kararı almasının ardından Sarı-Lacivertli takımda başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Yapılan olağanüstü genel kurulunda sadece tek liste yarıştı ve Mehmet Yiğiner, Ankaragücü Başkanı seçildi. Daha sonra yapılan 3 kongrede de adaylığını açıklayan Yiğiner, Ankaragücü’nün 24 Ocak 2015 tarihinde yapılan olağan genel kurulunda tekrar başkanlığa aday oldu ve 300 delegenin tamamının oyunu alarak Başkent ekibinde 4. kez başkanlığa seçildi. Yiğiner, Ankaragücü’nün son yıllarında en uzun süre başkanlık yapan ismi olarak rekor kırmış oldu.

Ankaragücü, zorlu geçen 2.Lig maceralarının ardından PTT 1.Lig’e yükseldi. Lig başlamadan İsmet Taşdemir’le yollarını ayıran ekip, İsmail Kartal’ı takımın başına getirdi. Başkent ekibi, PTT 1.Lig’i Rizespor’un ardından ikinci sırada tamamlayarak Türkiye Süper Ligi’ne yükseldi.

2017-2018 sezonunun sonunda Süper Lig’e yükselen Ankaragücü’nde, transfer yasakları sezonun her iki yarısında da son dakikalarda kaldırabildi. 2019-2020 sezonunun başlamasıyla beraber transfer yasağını kaldıramayan Yiğiner ve ekibine karşı baskı artmaya başladı. Baskının ardından Yiğiner, bir dahaki seçimlerde başkan adayı olmayacağını açıkladı. Tarihler 31 Ekim 2019’u gösterdiğinde ise uzun süren Mehmet Yiğiner döneminin ardından yeni başkan Fatih Mert oldu.

KALECİ: ALTAY BAYINDIR

1998’de Bursa’da doğan Altay, ilk profesyonel maçına 24 Nisan 2016’da takımının 2. Lig’de mücadele ettiği sezonda çıkmıştı. 2016/17 sezonunda 1 maç, Ankaragücü’nün 1. Lig’de oynadığı 2017/18 sezonunda da 9 maç sarı-lacivertlilerin kalesini korudu.
2018-2019 sezonunda Ankaragücü formasını 26 kez giyen Altay Bayındır, o sezon kaptanlık pozu bandını takmayı da başarmıştı.

Bayındır, gösterdiği performansla birlikte büyük kulüplerin dikkatini çekti. Fenerbahçe’nin de radarında olan genç kaleci, 1.5 milyon Euro’luk bonservis bedeliyle sarı-lacivertlilere transfer oldu.

 

Türkiye Milli Takımı’nın altyaş kategorilerinde de forma giyen Altay, Türkiye’nin U20 ve U21 takımlarında boy gösterdi.

SOL BEK: TIAGO PINTO

Türkiye macerası Portekiz’in Rio Ave kulübünden Osmanlıspor’a gelmesiyle başlayan başarılı sol bek Tiago Pinto, 2 sene formasını giydiği Osmanlıspor’dan sonra Ankaragücü’ne transfer oldu. Profesyonelliğiyle ön plana çıkan başarılı sol bek, 2 sezondur Ankaragücü takımına katkı veren en önemli oyuncular arasında yer aldı. Geçen sezon çıktığı 26 maçın hepsinde ilk 11’de yer alan Pinto, toplamda 2249 dakika süre alıp, sezonu 1 gol ile kapatmıştı.

Bu sezon ise 21 maça çıkan Tiago Pinto, bu maçların 14’ünde ilk 11’de yer aldı. Şu ana kadar çıktığı maçlarda toplamda 1300 dakika süre alan Portekizli sol bek, sezonun ilk yarısında 2 asist yaptı.

STOPER: ALİHAN KUBALAS

Ankaragücü’ne İstanbulspor’dan 2016-2017 sezonunda transfer olan Alihan Kubalas, mücadeleci ve hırslı kimliğiyle ön plana çıkan bir stoper. Ankaragücü’ne gelmesiyle beraber ilk önce 2.Lig’de forma giymiş ve takımıyla birincilik yaşayarak TFF 1.Lig’e yükselmişti. TFF 1.Lig’de özellikle duran toplarda kafa vuruşlarıyla attığı gollerle dikkat çeken Kubalas, sezonu ikinci bitirerek tekrardan Süper Lig’e çıkan Başkent ekibinin en önemli skorerlerinden biriydi. Attığı 6 gol ise bunun göstergesi oldu.

2 sezondur Süper Lig’de mücadele veren Ankaragücü’nde ise toplamda 25 maça çıkan Alihan Kubalas 1 gol, 1 asist yaptı. Şüphesiz, Kubalas’ın bu kadroda yer almasının en önemli nedenlerinden biri Ankaragücü’nün Süper Lig yolunda vazgeçilmez stoperi olması oldu.

STOPER: AYDIN TOSCALI

Aydın Toscalı eşittir vefa diyebiliriz. Son 10 yılda Ankaragücü belki de ondan daha yetenekli stoperler gördü fakat o kulübün en zor zamanlarında takımını yalnız bırakmayarak genç oyunculara yaptığı abilik ve liderlikle ön plana çıktı. Kulübün zor zamanlarında kendisini isteyen kulüpleri reddederek takımı yalnız bırakmayan Toscalı, büyük bir vefa örneği göstermişti.

Birer sezon aralıklarla Kayserispor ve Mersin İ.Y takımlarının formasını giyse de, o zor dönemde aldığı Ankaragücü’nde kalma kararı ile belki de ‘futbol’ kariyerine darbe vurdu. Maddi anlamda daha ‘iyi’ seçenekleri değerlendirmeyip kulübünde kalan Toscalı, kariyerine Ankaragücü’nden sonra son verdi.

SAĞ BEK: ERDEM ÖZGENÇ

22 Ağustos 1984 yılında Sakarya’da doğan Erdem Özgenç, Ankaragücü’nün TFF 1.Lig’den Süper Lig’e yükselmesinde büyük rol oynayan futbolcularından biriydi. Özellikle kullandığı duran top ve kornerler rakip takımlara büyük tehlikeler yaratırken, sezonu 14 asistle tamamlayan Özgenç, sezonun da asist kralı oldu.

PTT 1.Lig’de çıktığı 32 maçın 32’sinde de ilk 11’de yer alan tecrübeli sağ bek, toplamda 2880 dakika süre aldı ve istikrarıyla dikkatleri üzerine çekti.

ORTA SAHA: SEDAT AĞÇAY

22 Eylül 1981 yılında Muş’ta doğan Sedat Ağçay, futbol kariyerine Zeytinburnuspor’da başladı. Ankaragücü taraftarlarının ‘Büyük Kaptan’ olarak çağırdığı Ağçay, Ankaragücü’ne 2017-2018 sezonunun başında PTT 1.Lig’de mücadele etmeye başladığı sezon transfer oldu. PTT 1.Lig’de 30 maça çıkan Ağçay, takıma liderlik ederek Ankaragücü’nün Süper Lig’e çıkmasındaki en önemli isimlerden biri oldu.

Ağçay, kulübün mali olarak da sıkıntı çektiği dönemde hem saha içinde hem de saha dışında liderlik rolü üstlenerek takımı birbirine kenetledi. Halen takım kaptanlığını yapan 38 yaşındaki orta saha, istikrarlı görüntüsü ve hırsıyla dikkatleri çekiyor.

ORTA SAHA: SAPARA

2010 – 2011 sezonunda formasını terlettiği Ankaragücü’nde 24 maça çıkan Sapara, Ankaragücü’nde son 10 yılda forma giyen en yetenekli orta saha olarak görülebilir.
Sapara, takım içindeki liderlik görevini layığıyla yerine getirirken, oyunu okuyuşu ve takıma hem oyun hem de skor anlamında asist katkısı yapmasıyla takımına büyük katkı sağlamıştı.

Bir sezon sonra Şampiyonlar Ligi’nde oynayacak olan Trabzonspor’a transfer olan Sapara, Trabzonspor forması altında vasat bir görüntü sergilemişti ve kariyeri durdurulamaz bir düşüş içine girmişti.

SAĞ AÇIK: KENAN ÖZER

Nam-ı diğer “Komutan”. 2016-2017 sezonunda 2.Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden Ankaragücü’ne transfer olan Kenan Özer, çıktığı 14 maçta 6 gol attı. Özellikle şampiyonluk yolunda kritik bir maç olan 31.hafta Tuzlaspor maçında 90+2’de attığı gol ile galibiyeti getirerek stadı sevinç yerine döndürmesi, Ankaragüçlü taraftarların hala hafızalarında.

2017-2018 sezonunda TFF.1 Lig’de mücadele etmeye başlayan Ankaragücü’nde toplamda 32 maça çıkan Özer, sezonu 4 gol atıp , 5 asist yaparak tamamlayarak sarı-lacivertlilerin Süper Lig’e çıkma macerasında önemli bir rol üstlenmişti.
2018-2019 sezonunun ikinci yarısında Gazişehir’e transfer olan Kenan Özer, Ankaragücü’nün bu 10 yıllık döneminin en değerli futbolcularından biri oldu.

SOL AÇIK: EMRE TAŞDEMİR

Ankaragüçlü taraftarların belki de izlemekten en keyif aldıkları futbolcu, Emre Taşdemir’di. ‘Sol bek’te kime yer vermeliyiz tartışmasının ardından kararı Pinto olarak kıldık. Fakat Emre Taşdemir’in kesinlikle bu kadro içinde olması gerektiğini düşündüğümüz için onu sol açığa yerleştirdik. Zaten Emre Taşdemir’in Ankaragücü forması altında göstermiş olduğu performans sol açıklara taş çıkartacak cinsteydi.

2. Ligde 71 puan toplanılan 2013 – 2014 sezonu, kulüp birlikteliği ve oynanan oyun açısından Ankaragücü’nün 2. Ligde en iyi sezonuydu diyebiliriz. Ankaragücü’nün TFF.1 Lig’e yükseldiği 2016 – 2017 sezonunda bile o kadar etkili oyun oynanmamıştı. O zamanlar 18 yaşında olan Emre Taşdemir ise 71 puan toplanılan o sezonun en etkileyici oyuncusuydu.
Taşdemir, sol bekte görev yapmasına rağmen birçok maçta rakibin sağ kanadını sürklase etti. Bir bekten her bekleneni veriyordu ve üstüne hücumda da takımın merkezi halindeydi. Zaten 24 maçta 6 gol atması söylediklerimizi destekleyen bir istatistik.

 

O sezon geçirdiği performansla birçok kulübün dikkatini çeken genç sol bek, 1 Temmuz 2014’te 750 bin Euro karşılığında Bursaspor’a transfer olmuştu.

FORVET: MEHMET UMUT NAYIR

1993’te Kayseri’de dünyaya gelen Umut Nayır, futbola İstanbul Amatör Küme’de başladı. Okulu sebebiyle Ankara’ya taşınan Umut Nayır, başkentte ilk olarak Gençlerbirliği’nin kapısından döndü. Ardından Ankaragücü’nün altyapısına geçen Umut Nayır, A2 takımda çıktığı ilk sezonu gol kralı olarak tamamladı.

2016-17 sezonunda Göztepe forması giyen Umut Nayır, İzmir ekibinin Süper Lig’e yükselişinde kilit rol oynayan isimlerden biri oldu. O sezon çıktığı 35 resmi maçta 18 gol atan Nayır, ardından da Ankaragücü’ne kiralık olarak geldi.

Altyapısında yetiştiği Ankaragücü’nde harika bir sezon geçiren Umut Nayır, attığı kritik gollerle sarı-lacivertli ekibin çok önemli puanlar kazanmasını sağladı. Nayır, 29 lig maçında 14 gol kaydederek, Ankaragücü’nün Süper Lig’e yükselmesinde büyük rol oynadı.

FORVET: SESTAK

Ankaragücü’ne 2010-2011 sezonunda Almanya ekibi Bochum’dan transfer olan Slovak golcü Sestak, Ankaragücü formasıyla çıktığı 24 maçta 10 gol attı.

Sestak’ın Ankaragücü’nde kaldığı süreyi futbol için kısa Ankaragücü için uzun şeklinde tanımlayabiliriz. Sestak, kesinlikle çok önemli bir forvetti. Ancak Ankaragücü forması giydiği süre içinde oldukça da istikrarsız bir performans ortaya koydu. Sestak’ın, Başkent ekibinde İstanbul takımlarına karşı göstermiş olduğu performanslar Ankaragücü taraftarlarının hala hafızalarında yer ediyordur.

*2010 – 2011 sezonunun 25. haftasında Galatasaray maçında yaptığı hat-trickle, Ankaragücü forması altında en unutulmaz maçlarından birini çıkarmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER