© Sporanki 2010

Ankara'nın tarihi ve kültürü çalıştayı

ANKARA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜR DEĞERLERİNİ ANLAMA ÇALIŞTAYI” ALTINDAĞ’DA DÜZENLENDİ

 

Ankara’nın tarihi ve kültür değerleri Altındağ’da konuşuldu. Altındağ Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı” Ulucanlar Cezaevi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.
Altındağ Belediyesi önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. “Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı”nın üçüncüsü, Altındağ’da gerçekleştirildi. Çalıştaya, Altındağ Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup’un yanı sıra; AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Serkan Bayram, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Projeler Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan, Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, Kültür ve Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Katılımcılar, Altındağ Belediyesi’ne ve Başkan Veysel Tiryaki’ye Ankara’nın tarihi ve kültürel çalışmalarına sağladıkları katkılardan dolayı teşekkürlerini iletti. 

 

“ALTINDAĞ, ANKARA İÇİN ÇOK KIYMETLİ…”

 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup, Altındağ Belediyesi’nin Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıktığını belirterek, “Kentler, insan gibidir. Ruhu ve kimliği vardır. Şehir bizi, biz de şehri tamamlarız. Her yere taşırız o kimliği… Cumhuriyet’in simgesi olan çok sayıda esere ev sahipliği yapan, 1930-1940 hatta 1950’li yıllara kadar Ankara dendiğinde akla gelen ama sonraki yıllarda çarpık kentleşmeyle birlikte büyük sorunlarla boğuşan, insanların da yaşamaktan uzak durduğu bir Altındağ vardı eskiden… Bugün Altındağ kültürel varlıklarına sahip çıkan, turizm zenginlikleriyle dikkat çeken, Ankara’da yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yere dönüştü. 2004 yılında, Altındağ Belediye Başkanımız Sayın Veysel Tiryaki ile birlikte Altındağ’ın tarihi ve kültürel dokusuna yeni bir gözle baktık. O günden bugüne Altındağ’da çok şey değişti. Özümüze, geçmişimize sahip çıktık.” dedi.

 

“ANKARA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜRÜNÜ KONUŞACAKSAK ALTINDAĞ’I KONUŞACAĞIZ DEMEKTİR”

 

Özyakup, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Ankara’nın en tarihi ve turistik bölgesi olan Hamamönü’nü ayağa kaldırdık. Bundan 15 yıl önce Hamamönü sokaklarında gezmek çok mümkün değildi. Bugün Hamamönü, Türkiye’de ve dünyada tanınır hale geldi. Altındağ Belediyesi olarak çalışmalarımızı Hamamarkası ve Ulucanlar bölgesinde de sürdürdük. Ulucanlar Cezaevi’ni restore ederek müze haline getirdik. Ulucanlar, Türkiye’nin en önemli ve en çok ziyaret edilen müzelerinden biri oldu. Bu salon, Ulucanlar Cezaevi iken mahkumların film izlediği salondu… Bugün ise bu çalıştaya ev sahipliği yapıyor. Altındağ’a gelen ziyaretçiler, Altınköy Açık Hava Müzemizde 100 sene öncesinin köy hayatını deneyimliyor. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde acının, hasretin ve umudun anlamını, tarihsel bir yolculuğa çıkarak derinden hissedebilirsiniz. Altındağ, Ankara’nın tüm manevi değerlerinin bulunduğu bir ilçe… Tarihi Galatlara kadar uzanan Ankara Kalesi Altındağ’da, Hacı Bayram-ı Veli Camii Altındağ’da, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi yapıların neredeyse tamamı Altındağ’da, Cumhuriyet’in kurulduğu yıllara ait yapıların tamamı Altındağ’da, 1’inci ve 2’nci Meclis, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı ev de Altındağ’da… Altındağ’ı Ankara’dan çıkardığınızda Ankara olmayacak. Ankara’yı Ankara yapan tüm değerler, yapılar, Altındağ’ın sınırları içerisinde. Altındağ, Ankara için çok kıymetli bir yer. Ankara’nın tarihi ve kültürünü konuşacaksak Altındağ’ı konuşacağız demektir.” 
Çalıştay daha sonra diğer katılımcıların Ankara ve Altındağ’a dair konuşmalarıyla devam etti. Çalıştayın sonunda, Ankara'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunması ve geleceğe taşınması konusunda önerilerde bulunuldu ve bu konuda bazı işbirliği kararları alındı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER