© Sporanki 2010

Barışcan İğrek: 10 numaranın önemi

Barışcan İğrek: 10 numaranın önemi


Süper Lig'de 2020-21 sezonu başladı ve Ankaragücü yeni sezonun ilk maçında Eryaman Stadında BB. Erzurumspor ile karşılaştı.
Karşılaşmanın 61.dakikasında yeni transfer Jonathan Bolingi ile öne geçen Ankaragücü, 75. ve 79. dakikasında Oltan Karakullukçu'nun attığı gollere engel olamadı ve ligin yeni ekibi Erzurumspor'a 2-1 mağlup olarak sezona mağlubiyetle başladı.
Açıkçası, sezon boyunca toplanması muhtemel puanları hesap ederken, bu maçla ilgili puan hanesine doğrudan 3 puan yazmıştım. Ancak, Ankara'ya 4 eksikle gelen Erzurumspor kendilerinin dahi ummadığı bir 3 puan alarak memleketine döndü.
Ankaragücü- BB. Erzurumspor maçının esame listeleri açıklandığı zaman, Ankaragücü adına ilk anda gözüme iki olumsuz detay çarptı.
Birincisi... Kalede, takımın as kalecisi Ricardo Friedrich yerine Korcan Çelikay tercih edilmişti. İkincisi... Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında transfer edilen ve transfer olduğu günden beri de taraftarın beğenisini kazanan Saba Lobjanidze yerine de, sağ bekten devşirme Stelios Kitsiou sahaya sürülmüştü.
Korcan Çelikay, geçtiğimiz sezon oynanan bazı maçlarda gerçekten iyi kurtarışları olan bir kaleci. Ancak, yan toplarda oldukça hatalı goller yiyen bir kaleci. Ankaragücü için bu maç, yeni teknik direktörüyle ve büyük ölçüde yenilenmiş kadrosuyla, yeni bir başlangıç niteliğinde olması gereken bir maç. Böyle bir karşılaşmaya, birinci kaleciyle başlamak gerekirdi.
Nitekim karşılaşmanın 75. ve 79. dakikalarında yan toplardan yediği -özellikle 2. gol olmak üzere- son derece hatalı gollerle, mağlubiyetin baş sorumlusu Korcan Çelikay oldu diyebiliriz.
Çiçeği burnunda teknik direktör Fuat Çapa takıma yeni gelmiş olabilir. Takımını yeterince tanıyamamış olabilir. Yeni transferler geç yapılmış olabilir. Ancak bugün yapmış olduğu hatalar, çok fahiş hatalardır. Kadro seçiminde ve değişikliklerdeki yanlış tercihler vs.... Daha ilk maçta yerden yere vurmamak için daha detaya inmeyeceğim. Bunları Fuat Çapa'nın da gördüğünü düşünerek, tekrarlanmayacağını ümit ediyorum.
BB. Erzurumspor maçında bir kez daha gördük ki, bu takımın çok net eksikleri var. Bu eksikler; 8 numara, 10 numara ve santrafor bölgesinde (yani 9 numara) bulunuyor. Bu takıma çok acil şekilde uygun maliyetli ve kalitesi tartışılmaz bir 10 numara ile hem ofansif, hemde defansif yönü kuvvetli bir 8 numara ve bir golcü gerekiyor.
4 Eylül 2020 tarihinde yorumumla katıldığım Sporanki YouTube canlı yayınında, yukarıda belirttiğim 8 numara tanımlamasına uygun olarak Yeni Malatyasporlu Afriyie Acquah'ı örnek vermiştim. Gerçekten, top hakimiyeti üst düzey ve oyunu iki yönlü oynayabilen bir oyuncu. Ankaragücü'ne bu tipte bir oyuncu oldukça katkı sağlar.
Yaratıcı bir orta sahaya sahip değilseniz, takıma istediğiniz kadar hızlı kanat oyuncusu dahil edin nafile! Hücum belli bir noktada tıkanır.
Ayrıca yeni transfer Jonathan Bolingi'nin de, Antalyaspor'a transfer olan Dever Orgill'den üstün bir yönünü göremedim. Santrafor bölgesine, patlayıcı özelliğe sahip, yırtıcı, fark yaratacak bir isim gerekiyor.
Takıma yeni katılan kanat oyuncusu Luka Adzic'i çok beğendim. Hızlı ve adam eksiltme özelliğine sahip bir oyuncu. Oldukça katkı sağlar diye düşünüyorum.
Özetle; Ankaragücü'nün eksik olan ve mutlaka takviye yapılması gereken 3 önemli bölgesi var. Bunun dışında, takımdan ayrılanlar olursa diğer bölgelere de peyderpey gereken takviyeler yapılır.
Ankaragücü yönetiminin üstüne düşeni yaparak, takımı güçlendirecek takviyeleri yapacağına inancım tam. Daha ilk haftadan umutsuzluğa kapılmanın ve takımı olumsuz söylemlerle yıpratmanın bir anlamı olmadığına inanıyorum.
Bu arada Ankaragücü-BB. Erzurumspor maçında, VAR odasında görev yapan arkadaşlara da küçük bir eleştirim olacak.
Karşılaşmada Ankaragücü 1-0 öndeyken, Erzurumspor'un sayılmayan golünde, VAR odası uzun süre pozisyonu inceledikten sonra, hakem Burak Şekeri pozisyonu incelemesi için monitöre yönlendirdi. Hakem Burak Şeker de, iki kez geri dönerek tekrar tekrar pozisyonu inceledikten sonra, Erzurumspor'un attığı golü iptal etti.
Sevgili hakem arkadaşlarımız ve Merkez Hakem Kurulu (MHK)... Bazı maçlarda, VAR odasında yer alan hakem arkadaşlarımız, karar verilmesi çok zor golleri bile kendileri iptal ediyor. Bu maçta, Erzurumsporlu futbolcunun İlhan Parlak'a yaptığı hareket çok net bir faul iken, VAR odası hangi mantıkla kendisi karar veremeyip topu Burak Şeker'e attı? Oyunu soğutan uygulamalar bunlar.
Yeni Merkez Hakem Kurulu başkanı Serdar Tatlı ve ekibinin, bu tarz uygulamalara bir standart getirmesini düşünüyorum ve ümit ediyorum. Aksi takdirde, her maç farklı farklı kararlar uygulanacaksa, kaos ortamı oluşur ve otoriteye güven azalır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER