© Sporanki 2010

Basketbol ve voleybol, Türk sporunun yüz akı

Basketbol ve voleybol, Türk sporunun yüz akı

A Milli Kadın Voleybol takımı, “Nam-ı diğer Filenin Sultanları” Tokyo'da düzenlenecek olan olimpiyatlara katılmak için, Avrupa kıtası elemeleri final maçında Almanya'yı 3-0 yenerek olimpiyatlara katılmaya hak kazandı.
Turnuvada grup aşamasının ilk maçında Almanya'ya mağlup olan Filenin Sultanları, sonrasında Hırvatistan ve Belçika'yı yenerek yarı finale yükseldi ve yarı finalde son derece çekişmeli geçen bir maç sonucunda Polonya'yı mağlup ederek finale yükselen Sultanlar, finalde de Almanya'yı 3-0' lık net bir skorla yenerek, 24 Temmuz - 9 Ağustos tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarına katılım hakkı elde etti.
Gerek oyuncu yetiştirme, gerek organizasyon, gerekse tesisleşme bakımından, sporumuzun yüz akı branşlarından biri oldu Türk voleybolu.
2003 yılında katıldığımız Avrupa Şampiyonasında, Reşat Yazıcıoğlu antrenörlüğünde mücadele eden ve Natalia Hanikoğlu, Neslihan Demir, Özlem Özçelik, Çiğdem Can Rasna, Aysun Özbek gibi oyuncuları barındıran Milli Takımımız, o turnuvada Avrupa ikincisi olarak Avrupa arenasında ismini ilk kez duyurdu.
Filenin Sultanları mottosu da ilk kez 2003'te ortaya çıktı.
Daha sonraki yıllarda, özellikle Vakıfbank ve Eczacıbaşı'nın voleybola daha fazla kaynak ayırması ve Mehmet Ali Aydınlar liderliğindeki Acıbadem grubunun Fenerbahçe'ye sponsor olmasıyla, Türk voleybolu bambaşka bir seviyeye geldi.
Avrupa'nın en önemli oyuncuları Türkiye'ye gelmeye başladı. Başta Vakıfbank, Fenerbahçe, Eczacıbaşı olmak üzere takımlarımız önemli Avrupa ve Dünya şampiyonlukları elde etti.
Kulüp takımlarının elde ettikleri bu başarılar, Milli takıma da sirayet etti ve Milli takım bazında da dereceler elde etmeye başladık.
Voleybolumuzun geldiği bu en üst noktadan bahsederken, yıllardır ülkemizde yaşayan ve adeta bizden biri olan, Vakıfbank ve Milli takımımızın baş antrenörü Giovanni Guidetti'den bahsetmezsek büyük haksızlık etmiş oluruz.
Giovanni Guidetti 2008 yılında, henüz genç sayılabilecek bir yaşta Vakıfbank'ı çalıştırmaya başladı. Guidetti ile Vakıfbank, kısa sürede ligde ve Avrupa'da yenilmez armada oldu. Vakıfbank'ta gösterdiği bu üstün performans nedeniyle, 2017 yılında Milli takımın da başına getirildi.
Gerçekten hırsı, oyuncularıyla ilişkisi ve taktik bilgisi muazzam bir antrenör. Almanya ile oynadığımız maçta, olimpiyat vizesi almamızın belli olmasından sonra, kendisini saha ortasına yüzü koyun atması, hırsını nasıl üst seviyede yaşadığının en somut göstergesidir.
Giovanni Guidetti, bana göre Türk voleyboluna gelmiş geçmiş en iyi antrenörlerden biridir. Her şeyden önce Takımına müthiş defans yaptırıyor. Rakiplerin en zor hücumlarında bile, top yere değmeden sayı olacağı garantisi yok.
Voleybolumuzda, dikkat çekilmesi gereken bir diğer nokta ise, alttan gelen oyuncu havuzunun çok zengin olması.
Gözde Kırdar voleybolu bırakıyor, alttan Meryem Boz geliyor. Neslihan Demir bırakıyor, Hande Baladın geliyor.
Tek ayak hücumlarının usta ismi Aysun Özbek bırakıyor, onun yerine Eda Erdem bayrağı teslim alıyor.
Ebrar Karakurt gibi, toplara füze gibi vuran, genç ve yetenekli bir voleybolcu bile kenarda bekliyor. Düşünün zenginliği!
Taraflı tarafsız tüm spor medyası, haklı olarak Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko'nun Euroleague'deki başarılarından söz ediyor ama gönül isterdi ki biraz da bu efsanevi voleybol sistemimizi konuşalım.
Sonuç olarak, Türk basketbolu ve voleybolu, Türk sporunun dünyaya duyurulmasında futboldan daha önemli yer kaplayan iki branş haline geldi.
Her yıl milyon Euro'lar akıttığımız futbolun karşılığında ne alıyoruz?
Seviyesiz, saygısız bir üslup ve iflas etmiş, futbolcu bile getiremeyen takımlar... Para koparmak için kendini siyasilere yamamaya çalışan idareciler ve milletin vergilerinden toplanan paraları pervasızca bir takıma verebilen ahlaklı! siyasiler, Türk futbolunu bu noktaya getirdi.
Reklam ve sponsorluk gelirleri dışında hiçbir dişe dokunur geliri olmayan, elde ettikleri başarılarda bile gazete sayfalarının lütfen verdiği basketbol ve voleyboldan ne alıyoruz?
Başarı ve gurur...
Söyleyeceklerim bu kadar! Anlayana sivrisinek saz…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER