Cebeci İnönü Stadı yıkılıyor, bir devir daha kapanıyor...
ANKARAGÜCÜHakkındaki plan değişikliklerine karşı açılan davalar sürerken Cumhuriyet döneminin sayılı tanıklarından Cebeci Stadyumu’nda yıkım çalışmaları başladı.
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı meslek odalarının açmış olduğu davalar sürerken Cebeci Stadyumu’nda yıkım çalışmaları başladı. Ankara’nın tarihi yapıları arasında yer alan Cebeci Stadyumu, 2012 yılından itibaren çeşitli plan değişiklikleriyle yıkılmak istenmişti. Yıkımın ardından stadyumun bulunduğu alana Millet Bahçesi yapılması planlanıyor. Yıkım sırasında stadyumun önüne gelen yurttaşlar ve meslek odalarının temsilcileri bu değişimin ideolojik bir yanı olduğunu, bu değişimle kamusal alandaki yaşam tarzına dönük bir müdahalede bulunulduğunu ifade etti.
Yıkımı izleyen yurttaşlardan biri çocukken stadyumda top toplayıcı olarak çalıştığını, Cumhurbaşkanlığı Kupası maçlarını Cebeci Stadyumu’nda izlediğini anlatıp “Yazık oldu stadyumumuza” derken başka bir yurttaş da “Okul yap bari buraya veya insanlara daha faydalı bir şey yap. Yazık ya. Bu stadı yenile en azından. Ben onaylamıyorum bu yapılanı” ifadelerini kullandı.
Yıkım sürerken stadyumun önünde açıklama yapan meslek odalarının temsilcilerinden İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Topçu, “Bu rant ve talan iktidarının cumhuriyetle hesaplaşmasının, cumhuriyetin tarihi yapılarını yıkarak cumhuriyetin izlerini silmeyi amaçlamasının sonucu olarak bu yıkımlarla karşılaşıyoruz. 2012 yılından bu yana defalarca plan değişikliğine maruz kalmıştı bu alan. 1930’lu yıllardan itibaren bu yıllara kadar yaşamıştır ancak bugün örgütlü kötülüğün saldırısına maruz kalmıştır. TMMOB’a bağlı meslek odalarımız plan değişikliğine karşı defalarca dava açmış, kazanmıştır ve son olarak da iktidarın ideolojik projelerinden biri olan Millet Bahçesi projesiyle birlikte TMMOB’un odalarının açtığı davalar devam etmektedir. Bu hukuki süreçler devam ederken yangından mal kaçırırcasına bu yıkımla karşılaşmak kabul edilebilir bir durum değildir bizler açısından. Bu yıkımı başlatanları, parçası olanları kınıyoruz” dedi.
YIKIM RUHSATINA DAVA AÇILACAK
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da “Bunun yerine cami yapılacak, altına otopark yapılacak. Üstü de yeşil diye halkı kandırmaya çalışacaklar. Bu iktidarın yeni politikası. Yeşille birlikte yeşil sermayesini bu tür alanlardan devşiriyor. Yıkım sürecine dair yıkım ruhsatı verildiğini biliyoruz. Çankaya Belediyesi’nin yıkım ruhsatına karşı meslek odaları olarak yürütmeyi durdurma davası açacağız. Buranın yıkımına ortak olanları, yıkım sürecinde suskun kalanları tarih hiçbir zaman affetmeyecek. Bugün tanıklık için buradayız. Bu tanıklığımız bitsin istiyoruz ama bu iktidar gitmeden de bu tanıklık süreci bitmiyor. İçeride gördüğünüz yıkım manzaraları, demirler, taşlar bunlar tam 60 yıllık bir tarihin izleri ve 100 yıllık bir kamusal alanın camiye, iş merkezine talan edilerek dönüştürülmesi. Bu hepimize bir mesaj aslında kamusal alanlardaki yaşam tarzımıza dair. Spor varsa stadyum varsa bedeniniz sağlıklıdır. Burada cami varsa artık gerisini siz düşünün demek gerekir” ifadelerini kullandı.
KAMUSAL ALAN DÖNÜŞECEK
Son olarak söz alan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün ise şöyle konuştu:
“Yıllardır aslında burayı, yüksek değeri olan bir alanı AVM’lere, ofislere, konutlara dönüştürmeye çalıştılar. Ancak çoğu zaman görüyoruz ki sadece bir parselle, bir yerle alakalı bir durum değil. Bu semtin tamamıyla alakalı bir yatırımın başlangıcı olarak seçildi. Buradaki kamusal niteliğin sonu buranın büyük bir bahçesi olan bir camiye dönüştürülmesiyle sonuçlanacak ve o park herhangi bir parkta çocuklarınızla, ailenizle gezebildiğiniz, bacak bacak üstüne atıp çimlerde oturabileceğiniz bir yer değil. Alanın dönüşümü de çok kısa sürece başlayacaktır. Kontrollü anti kamusal bir alan yaratıp burada bir miktar özgürlüğüne düşkün insanları buradan çıkarıp bu bölgeyi tamamen ele geçirmiş olacaklar.”
Haber: Demet Aran / Anayurt
İlginizi Çekebilir