© Sporanki 2010

Farklı bir puanlama sistemi

Farklı bir puanlama sistemi

 Sporanki'nin You Tube kanalına ücretsiz abone olmayı lütfen unutmayın...

ABONELİK İÇİN LİNK > https://www.youtube.com/results?search_query=sporanki

Eskiden galibiyete 2, beraberliğe 1 puan verilirdi. Maçlar genelde golsüz berabere veya 1-0 biterdi. 1981 yılında İngilizler hücum futbolunu özendirmek ve maçların daha gollü geçmesini sağlamak için bugün uygulanan 3 puan sistemine geçtiler. Ülkemizde 3 puan sistemi 1987 yılında uygulanmaya başlandı. Dünyada 3 puan sistemine geçen dördüncü, Avrupa’da İngiltere’den sonra ikinci ülke olduk. Yeni sistemin maçları daha keyifli hale getirdiği anlaşılınca Avrupa’nın birçok futbol ülkesi 1994 yılından itibaren beraberliğe 1, galibiyete 3 puan vermeye başladı.

Zaman zaman maçların çok erken bittiğine şahit olmuşsunuzdur. Düşünün, bir hafta boyunca heyecanla takımınızın maçını bekliyorsunuz, maç başlamadan saatler önce tribünde yerinizi alıyorsunuz, henüz 30. dakikada rakip takım 3-0 öne geçiyor. Sonraki dakikalar iki takım için de ızdıraba dönüşüyor. Hafta sonunuz berbat oluyor. Şimdi önereceğim puanlama sistemi taraftarın heyecanını maçın sonlarına kadar taze tutacak. Bununla da kalmayıp puanları daha adaletli bir şekilde dağıtacak, hak edenin şampiyon olmasını ve ligde kalmasını sağlayacak. Farklı bir 3 puan sistemi. Nasıl mı? Şöyle…

İlk yarının galibine bir puan,
İkinci yarının galibine bir puan,
Maçın galibine bir puan,
Gol atamayan takıma puan yok. 0-0 biterse iki takıma da puan alamaz.
Her iki takım da gol atmasına rağmen ilk devre, ikinci devre ve maç berabere biterse iki takıma da maçtan birer puan.

Örneğin şampiyonluğa oynuyorsunuz. İlk yarıyı 1-0 önde tamamladınız. Maç böyle biterse ilk yarıyı ve maçı galip bitirdiğiniz için 2 puan alacaksınız. 3 puan almak için ikinci yarıda da gol atmanız lazım.

İlk yarıyı 5-0 mağlup tamamladınız. Maçı bırakmanıza gerek yok. İkinci yarıyı 1-0 önde tamamlarsanız maç 5-1 bitmesine rağmen rakibiniz ilk yarıyı ve maçı galip tamamladığı için 2 puan, siz ikinci yarıyı galip tamamladığınız için 1 puan alacaksınız.

İlk yarı 0-0 bitti. İkinci yarı karşılıklı birer gol attınız. Devrelerin ve maçın galibi yok ancak maç gollü berabere bittiği için her iki takım da birer puan alacak. İkinci yarı da golsüz biterse her iki takım da gol atamadığı için puan alamayacak. Haydi bakalım topu rakibe veren hocalar puan alsın da görelim…

İlk yarıyı siz 1-0 önde kapattınız, ikinci yarıyı rakibiniz 1-0 önde kapattı ve maç berabere bitti. İlk yarıyı galip bitirdiğiniz için takımınız 1 puan alacak, rakibiniz de ikinci yarıyı galip bitirdiği için 1 puan alacak. Maçın galibi olmadığı için her iki takım da birer puanla yetinecek. İkinci yarıyı rakibiniz 2 gol atıp kazanırsa aynı zamanda maçı da kazandığı için 2 puan alacak.

İlk yarıyı 5-0 önde bitirdim diye yan gelip yatmak yok. 5-0 mağlubum diye maçı bırakmak yok. Şampiyonluğa oynuyorsanız her devrede üstünlük sağlamak zorundasınız. Aksi halde maçı kazansanız bile 2 puan alacaksınız. Zorlu bir deplasmanda maça çok iyi başladınız ve ilk yarıyı 1-0 önde tamamlamanıza rağmen hakem takımınızı 9 kişi bıraktı diyelim. İkinci yarıda 4 gol yeseniz bile 1 puanınız cepte olacak.

Nasıl? Futbol daha heyecanlı ve adaletli olmaz mı? Bu heyecana yüreğiniz dayanır mı? Biraz hesap gerektiren bu sistem genç futbolseverlerin sınavlarda matematik başarısını bile artırır. Bunu ilk defa 2004 yılında bir internet sitesinde önermiştim. Bir kaç sene önce FIFA böyle bir çalışma başlatmış. Futbol Federasyonumuz alt liglerde pilot bir lig seçip bu sistemi denese belki de ülke olarak dünya futbolu için yeni ufuklar açarız. Sorularınız ve yorumlarınız için onurayd@yahoo.com e-posta adresimden iletişim kurabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER