© Sporanki 2010

Formalar muhteşem oyun eh işte

Formalar muhteşem oyun eh işte


13 Kasım 2019
 

Barcelona Kulübü uzun yıllar formasına reklam almadı. Formalarını Katalanların bayrağı olarak görüyorlardı. Onlar için kutsaldı o forma. Katar’dan yıllık 30 milyon Avroluk bir teklif gelince geri çeviremediler ve bayrak yeniden forma oluverdi.

Gençlerbirliği formasında da son yıllarda reklam bulunmuyor. Gönül isterdi ki Gençlerbirliği’nin reklam almamasının kulağa hoş gelen bir nedeni olsun, ama öyle değil. Yönetimde bu işlerle ilgilenecek becerikli bir yönetici olmadığı için tertemiz forma ile çıkıyor Gençlerbirliği. İnsan hiç olmazsa “Endüstriyel futbolu protesto ediyoruz” gibi sözler sarfedip Hüsn-i Talil sanatı yapar. O da yok.

Kayseri maçında o tertemiz formanın en güzel yerinde Ata’mızın imzasını görünce gurur duyduk. “Her büyük zararda ufak bir kar vardır” derler ya, o formayla sahaya çıkmanın maddi bir karşılığı olamazdı. Bu kez G.Birliği yönetimini alkışladık ve o asil formaları topluca sipariş ettik.

Hoca değiştiğinde takımlarda bir canlanma olur. Oynayan oyuncular yeniden kendini hocaya ispat etmek, oynamayan oyuncular formayı kapabilmek için daha çok çalışırlar. Gençlerbirliği Hamza Hoca ile 2 maçta 4 puan alarak az da olsa nefes aldı.Hamza Hoca Mustafa Hoca’nın kadro dışı bıraktığı Yasin’i affetmek dışında henüz bir şey yapmadı. Takımı tanımaya çalışıyor. Mustafa Kaplan’ın onbiri ve oyun anlayışı ile devam ediyor. Takımın oyununda bir ilerleme yok. Sadece şans faktörü G.Birliği tarafına döndü. Bireysel performanslar artmadı. Aksine, kaleci Ertaç 2 haftadır sallanıyor.

Savunmanın göbeğini Ramos ve Toure iyi kapatmasına rağmen Gençlerbirliği kapandığında rakiplerine önemli pozisyonlar veriyor. Orta sahadan savunmaya yeterince destek gelmiyor çünkü. Candeias forvet arkası oynatılınca Berat ve Sessegnon rakiplerini savunma anlamında çok fazla rahatsız edemiyor. Dönen toplar rakipte kalıyor. Lig sonuncusu Kayserispor bile topla oynama oranında Gençlerbirliği’nin önündeydi. Bana göre çözüm Candeias’ı asıl bölgesi olan kanatlarda oynatıp Sessegnon’u çok daha etkili olacağı forvet arkasına çekip ön libero olarak Diallo’yu oynatmaktır.  Diallo’nun oyunda olduğu dakikalarda topun kontrolü hep Gençlerbirliği’nde kaldı. Dönen topların tamamını alıyor.

Ahmet Oğuz çok iyi bir sağ bek olmasına rağmen direk maçı kaybettirecek hatalar yapıyor. Bu sezon kırmızı kart görerek ve hamle hataları ile takımın puan kaybetmesine neden oldu. Erdem ilerleyen yaşına rağmen oynadıkça açılıyor. Erdem sahada olduğunda maçın kaderini etkileyecek sürpriz hatalar yapmayacağını bilmenin rahatlığını yaşıyoruz.

Sol bekte Polomat mı Halil İbrahim mi derseniz oynadığı maçlarda Halil İbrahim’i daha başarılı buldum.

Sessegnon bu sezon takımın en faydalı oyuncusu oldu desem sanırım pek çok futbolsever katılır. İlerleyen yaşına rağmen 90 dakika sahada diri kalıyor ve Gençlerbirliği ataklarını yönlendiriyor. Orta saha ve forvet oyuncularından biraz destek alabilse çok daha etkili olabilir.

Gençlerbirliği’nde altyapıdan yetişen oyuncuya özel bir ilgi vardır. Hatalarına hoşgörü ile yaklaşılır. Başarıları biraz abartılır. Berat da bu sezon formayı kapmayı başardı. Hücum anlamında uzun ve isabetli pas atabilme gibi önemli yetenekleri olmasına rağmen bir genç oyuncudan beklediğim dinamizmi henüz sahaya yansıtamadı. Savunma yeteneklerini geliştirmesi şart.

Candeias sadece Antalya maçında iyiydi. Şu ana kadar beklentileri karşılayamadı.

Sio yavaş yavaş forma giriyor. Oyun bilgisi çok üst seviyede. Önü boş olduğunda attığı şutlar çok etkili oluyor. G.Birliği oyunu rakip sahaya yıkabilse set oyununda hem uzaktan hem kale önünde çok net gol vuruşları yapabilir.

Stancu santrafor olarak oynamaya başladıktan sonra verimliliği arttı. Gol kaçırması önemli değil. Çok pozisyona giriyor. Pozisyona giren golcü iyidir. Hemen her oynadığı maçta golü var.

Ayite şu ana kadar tam bir hayal kırıklığı oldu. Oynadığı maçlarda takımı bir kişi eksik oynattı desek haksız sayılmayız. Zaman zaman yerine oynayan Nadir rakip savunmaları daha fazla rahatsız ediyor.

Mats Sauntjens büyük umutlarla transfer edilmesine rağmen bir türlü kadroya giremedi. Fiziksel olarak hazır değil diyeceğim ama neredeyse ilk devrenin sonuna gelindi. Oynayacak oyuncu şimdiye kadar takıma girerdi bence.

Rahmetullah zaman zaman forma şansı bulmasına rağmen bu şansı şu ana kadar iyi kullanamadı. O yaştaki bir oyuncunun formayı kaptığında fark yaratması gerekir.

Hamza Hoca’nın yapması gereken çok iş var. Takım oyununu oturtması için 2 haftalık milli maç arası iyi bir fırsat. Başarılı olacağına inanıyorum.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER