© Sporanki 2010

Gençlerbirliği 99 yaşında !

Ankara’nın köklü kulüplerinden Gençlerbirliği kuruluşunun 99. yılını kutluyor.

Gençlerbirliği, kurulduğu 1923 yılından hemen sonra Ankara Futbol Ligi’ne katılmış ve otuz dört sezon bu organizasyonda mücadele etmiştir.

Bu ligde toplam on kez şampiyon olarak en başarılı takım olmuştur.

Türkiye Futbol Şampiyonası’nda 1941 ile 1946 yıllarında birinci olarak Türkiye şampiyonu olmuş, 1950’de ise ikinci olmuştur.

Ankara Futbol Ligi 1959 yılında sona ermiş ve o zamanki adıyla Türkiye 1. Ligi, günümüzdeki Süper Lig kurulmuştur.

Gençlerbirliği organizasyona ilk sezondan itibaren dahil olmuş ve on bir sezon boyunca aralıksız olarak Süper Lig’de mücadele etmiştir.

Süper Lig’de şampiyonluğa ulaşamayan kırmızı siyahlı ekip, en büyük başarısını 1965-66 ve 2002-03 sezonlarında ligi Beşiktaş ve Galatasaray’ın ardından üçüncü sırada tamamlayarak elde etmiştir.

Kulüp, Murat Cavcav’ın başkanlığının 2. yılında efsane başkan İlhan Cavcav’ın adı verilen 2017-18 Süper Lig sezonunda Ümit Özat’ın teknik direktörlüğünde ligi 33 puanla 17. sırada tamamlamış ve 29 yıl aradan sonra 1. Lig’e düşmüştür.

KURULUŞU VE İLK YILLARI

Ankara Sultanisi’nde beden eğitimi öğretmenliği yapan Ekrem bey, Ankara’nın ilk takımlarından birisi olan, “Sultani” isminde bir okul takımı kurar.

Bu mektepte okuyan bir grup öğrenci ise bu okul takımına seçilen oyuncuların kendilerinden daha iyi olmadığını düşünüp yeni bir kulüp kurmayı düşünürler.

Okul takımına alınmayan Asım isminde bir öğrenci, durumu Muş milletvekili olan babasına anlatır. Bu sayede bir araya gelen bu grup 14 Mart 1923 tarihinde Gençlerbirliği’ni kurmuş olurlar.

Bir söylentiye göre Ankara gelinciğinden esinle, başka bir söylentiye göre ise o tarihlerde Karaoğlanoğlu hanındaki dükkânlarda renk çeşitliliği olmaması sebebiyle kulübün renklerini kırmızı-siyahı olarak belirlerler.

Sultani’de okuyan bu yirmi-yirmi beş kişilik öğrenci grubu, takımlarını kurduktan sonra ilk olarak Sultani takımıyla maç yapmak isterler. Boş bir sahada yapılan maç sonucu Gençlerbirliği mücadeleyi 3-0 kazanır.

“Hamit tarlası” isimli arazide oynanan maçtan sonra resmî lise takımıyla “Gençlerbirliği’nin birleşmesi gündeme gelir. Söylentiye göre Gençlerbirliği takımını kuran öğrenciler Ankara gelinciklerinden oluşan kırmızı-siyahlı bir buket yaptırarak hocalarına hediye ederler ve böylece kulübün rengi kırmızı-siyah ile özdeşleşir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER