© Sporanki 2010

Gençlerbirliği oynamadan kazandı

Gençlerbirliği oynamadan kazandı

Gençlerbirliği sezonun en kötü futbolunu oynadığı maçta rakibi Gaziantep’i bireysel hatadan kaynaklanan bir penaltı golü ile 1-0 yendi. Rakibin 2 golü VAR’dan gelen uyarı ile iptal edildi. Hücum hattında hiç üretken olamayan Gençlerbirliği, rakip oyuncunun topsuz alanda sinirlerine hakim olamaması sonucu yaptırdığı penaltı ile maçı kazandı. Bu galibiyetin mimarı biri penaltı olmak üzere sayısız pozisyon kurtaran yeni kaleci Nordfeldt oldu.

Gençlerbirliği ilk yarının sonlarına doğru yakalamış olduğu ritmi devre arasında kaybetmiş görünüyor. İkinci yarıya Stancu’dan mahrum başlayan Gençlerbirliği gol pozisyonu üretmekte zorlanıyor. Aslında Stancu varken de çok pozisyona girmiyordu. Stancu ve Sio girdikleri pozisyonlarda yüksek gol yüzdesi ile değerlendirdiği için istediği sonuçları alıyordu. Gençlerbirliği’nin iyi oynadığı maçlarda farklı olarak ne yaptığını irdeleyelim.

Son maçlarda Baiano sağ bek olarak oynadı. Savunmacı kimliği ile çok başarılı olamasa da kenardan taşıdığı toplarla takımın hücumuna katkıda bulundu. Ancak asıl faydayı orta sahanın ortasında işgal ettiği mevkisini başka bir arkadaşına bırakması ile sağladı.

Baiano’dan boşalan ön liberoya Yasin geçince orta sahanın sertliği arttı. Bazı arkadaşların aklına sertlik diyince kas gücü yüksek oyuncu geliyor. Oysa savunma sertliği başka bir özellik. Eskilerden Suat Kaya, Okan Buruk, Emre Belözoğlu gibi oyuncular bahsettiğim savunma sertliğine sahiplerdi. Bu oyuncular sürekli rakibi ile vücut temasını korur, pas arası yapar, kolay çalım yemezler. Bulundukları alanı çok iyi kapatırlar. Bu saydığım özelliklerin hiçbiri Baiano’da yok. Sessegnon ve Candeias gibi savunma özellikleri sınırlı iki oyuncunun yanına bir de Baiano’yu monte edince orta saha hakimiyeti rakibe geçiyor.

Yasin’in oynadığı dakikaları gözünüzün önüne getirin. Son iki maçta olduğu gibi topu alan rakip oyuncu Gençlerbirliği stoperleri ile karşı karşı kalmıyordu. Son maçta Diallo girdikten sonra Gençlerbirliği maç boyunca bulamadığı pozisyonları son 10 dakikada buldu. Demek ki atak oynayabilmek için orta sahada bir çapanızın olması şart. Bence Yasin veya Diallo mutlaka sahada olmalı.

Savunmanın göbeğinde oynayan Mattias Bjasmyr son iki maçta önemli hatalar yaptı. Geçen sezon oynayan Claro Mert ikilisini mumla arıyoruz. Toure iyi oynamasına rağmen yanına bir partner bulunamadı.

Polomat rakiplerine freni patlamış kamyon gibi giriyor. Penaltı yaptıracağını topa gelişinden anladık. Ofsayt gerekçesi ile sayılmayan golde yer tutuşu yanlıştı. Bir savunma oyuncusu olarak hiç güven vermiyor. Acilen Halil İbrahim’in formayı teslim alması gerekir.

Sağ bekte ilk maçta Ahmet Oğuz’u ikinci maçta Erdem Özgenç’i izledik. Ahmet Oğuz’un enerjisi biraz daha yüksek. Ancak Erdem’in futbol bilgisi daha ileri seviyede. İkisi sezon sonuna kadar o bölgede sıkıntı yaratmaz.

Sessegnon ilerlemiş yaşına rağmen savunma ve hücumda elinden geleni yapıyor. Ancak ceza sahası dışından yapmış olduğu vuruşlar çok etkisiz.

Candeias ve Sio kapasiteleri yüksek oyuncular olmalarına rağmen son 2 maçta olumlu hiç bir hareket yapmadılar. Sio en uçta oynadığı Rize maçında hep yanlara kaçtı. Stancu gibi futbolu bilen bir oyuncu ile birlikte oynadığında oyun zekası ile iyi işler yapmasına rağmen Candeias’ın yanında verimli olamıyor. Candeias sadece eski takımı Antalyaspor maçında takıma katkı sağlayabildi. Kadro genişliği olsa ikisi de bir süreliğine oynamaz.

Ayite ve Sefa aslında bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ancak hücum hattında oynayan diğer iki oyuncu etkisiz olunca çabaları sonuç vermiyor.

Gençlerbirliği oynadığı oyunu düzeltemez ise sezon sonunda sıkıntı yaşar. Stancu’nun adale yırtığı ciddi ise transfer sezonu sona ermeden bir golcü transfer etmelidir.

ONUR AYDOĞAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER