© Sporanki 2010

Halkbank'tan değerlendirme: Sporcu, profesyonellikten şaşmamalıdır

Halkbank'tan değerlendirme: Sporcu, profesyonellikten şaşmamalıdır

VoleyboldaEfeler Liginde ilk yarı sona erdi. Voleybolun paydaşları dinlenme periyoduna girdi. Aktif sporcuların dinlenmesi, normal insanlarınkine çok benzemiyor. Sporcu kendilerine verilen programlar dahilinde çalışarak dinleniyor. Halkbank’ta bu dinlenme programlarını yapan, denetleyen profesyonel bir ekip var. Başkent ekibinde kondisyon Mahir Can Otlu ve Emrecan Kütük’e emanet.Halkbank’ın bu konudaki felsefesini, izlediği yolu ve önerileri kondisyon antrenörü Mahir Emre Can Hoca ile konuştuk.

Bu yıl Halkbank’ta kondisyon, kuvvetlendirme, kilo yapısı olarak nasıl bir yol izlediniz?

Bu yıl genel bir periyotlama hazırlamadan önce çok ciddi ön çalışma yaptık.Söz konusu çalışma yaklaşık dört ay sürdü; sezon henüz başlamadan sistemimizi oluşturduk. Bu çalışmalar öncelikli olarak sporcu sağlığının korunması ve sağlıklı sporcuya performans uygulanması kriterlerine hizmet edecek nitelikteydi. Öncelikle, sezon içinde bizi hedefe götürecek yoğun bir test aşaması geçirdik. Bu testler antrenman içerisinde uygulanan monitörizasyonöcelikli VERT ile nabız ölçer kullanarak yapılan ve hazırlık dönemi boyunca takip edilen testler, ‘y balans’, ‘fms’, bioenpedans, sıçrama, izotonik kuvvet testleri, maksimal kuvvet, aerob ve anaerob testlerdir.

Sonuçlara göre sporcuların her birine kendine özel antrenman programları, beslenme öneri ve programları, antrenman öncesi prevantion ve antrenman sonrası recovery programları oluşturduk. Kuvvet antrenmanları branşa hizmet etmek zorundadır, yani saha antrenmanları ile koordine edilmelidir. Bu durum öncelik arz etmekte, ciddi önem taşımaktadır. Voleybol sporu relatif kuvvetin son derece önemli olduğu branşlardan. Örneklemek gerekirse; 80 kg bir sporcu 100 kg squat yapıyor, diğer bir sporcu 90 kg ama o da 100 kg squat yapıyor. Buradaki 80 kg olup daha fazla güç üreten sporcu relatif kuvveti yüksek sporcu oluyor ve daha fazla güç üretebiliyor. Bu bilgiye dayanarak sporcuların beslenme alışkanlıkları ile ilgili olarak düzenlemeler yaptık. Daha hafif ama daha kuvvetli sporcular bizim için ideal olanlardır ki, biz bu doğrultuda amacımıza ulaşmış olduk .

Sanırım maç içi sakatlıklar dışında, adale sakatlığı yaşanmadı hiç. Bunu nasıl başardınız?

Yukarıda da belirttiğim gibi biz bu yola sağlıklı sporcuları antrene etmek sloganı ile çıktık. Sakatlanmış bir sporcu ne kadar güçlü yada ne kadar teknik olursa olsun saha içinde yer alamadıktan sonra gerek sporcu için gerekse takım için bir şey ifade etmez. Bu nedenle, ilk olarak sporcu sağlıklı olmalıdır, sonrası tamamen periyotlama ile ilgili tecrübe ve bilgi birikiminize kalıyor .

Şu an için oyunculara ne gibi tavsiyeleriniz olacak?

Sporculara tavsiyem; beslenme düzenlerini çok fazla bozmamaları yönünde olacaktır, çünkü beslenme olmadan toparlanma olmaz, iyi toparlanan kas daha efektif kullanılabilir.Yani daha fazla güç daha fazla depo demektir . Ayrıca tüm sporcular için bu dönem dinlenme dönemi gibi gelse de aslında daha tempolu bir dönemin hazırlık evresidir. Uzun süreli dinlenmeler yoğun sezona girecek sporcular için risk teşkil eder.Gerekli adaptasyon yapılmazsa sakatlık kaçınılmazdır. Bir araba motoru gibi düşünün 5. viteste yolculuk halindeyken vitesi 1’e alıyorsunuz!! işte o anda motora ne olursa sizde bu durumla karşı karşıya gelirsiniz. Ara dönemin dinlenmeye geçişi de, dinlenmeden performansa geçişi de adaptasyon ile olmalıdır. Sporcular bol bol su tüketmeli, karbonhidrat alımına dikkat etmeli, en azından prevantionegzersizlerini yapmalı ve kafalarını boşaltmalıdır. Az önce de ifade ettiğim gibi bunların hepsini adapte ederek yapmalı ve profesyonellikten şaşmamalıdır.

Sakatlık, gelişme ve beslenme ilişkisi hakkında neler söylemek istersiniz?

Döngü şu şekilde gerçekleşiyor; kaliteli antrenman –kaliteli beslenme – kaliteli uyku, bu düzeni aralıksız tekrarlayıp iyi bir peryotlama yapabilirseniz sonuçlar tatmin edici olacaktır. Peki başarıyı etkileyen başka faktörler yok mu? Var ama öncelik her zaman en basit olanındır. Sonrasında çeşitlendirilmelidir. Bu döngüyü ne kadar hayatınızın içinde tutabilirseniz profesyonellik kapıları size o kadar açılacaktır.

 

Genç oyunculara nasıl önerileriniz olacak. Hem gelişme, hem sakatlık yaşamamaları adına…

Genç sporcular için önerim şudur: Hata yapma şansları varken gerek teknik gerekse kondisyon anlamındahata yapsınlar. Hata yaparak öğrenilen beceri yada duygu unutulmaz..

Biz Halkbank olarak profesyonel bir aileyiz yani biz hatayı tolare edebilir ve bir şans haline dönüştürebiliriz. Alt yapılarımızda deneyimli teknik ekip ve kondisyonerlerle çalışmaktayız. A takım için nasıl bir periyodizasyon yapılıyorsa, alt yapı için aynısı uygulanmaktadır. Alt yapıdan sayısız sporcu çıkartmış ve çıkartmaya devam eden bir fabrika gibiyiz. Bunun nedeni profesyonel teknik ekip, profesyonel bakış açısı, sabır ve ısrardan geçmektedir. Bizim sporcularımız bunu bilir ve bu prensiplerde davranırlar. Bunların haricinde; kuvvetin bu yaşlarda çok önemli bir faktör olduğunu unutmamaları gerekmektedir.Elbette bunun yanında birçok kriter olsa da, her şeyin yapılabilirliğini kuvvet sağlamaktadır. Temel beceriler içinse bol bol kitap okumaları, olumsuzluklara bakış açılarını, iletişimlerini geliştirecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER