© Sporanki 2010

İnsan sağlığı herşeyden önemli ama...

İnsan sağlığı herşeyden önemli ama...

Sporanki'nin You Tube kanalına ücretsiz abone olmayı lütfen unutmayın...

ABONELİK İÇİN LİNK > https://www.youtube.com/results?search_query=sporanki


Yeni tip Covid-19 (Coronavirüs) salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken, açıklanan verilere baktığımızda, ülkemizde etkisini giderek azalttığı görülüyor
Covid-19 salgınının düşüş trendine geçmesinden ve yetkililer tarafından salgının belirli düzeyde kontrol altına alındığının açıklanmasının ardından, ülkemizdeki tedbirler kısmi olarak gevşetildi. AVM'ler, berberler ve bazı küçük ölçekli işletmelerin, belli önlemler dahilinde açılmasına karar verildi. Bazı illerde de, seyahat yasağı kalktı.
Bu olumlu gelişmelerin ardından, ülkemizdeki en büyük kitlesel organizasyon olan spor karşılaşmalarının akıbetinin ne olacağı en büyük merak konusu oldu.
Bu kritik sorunun yanıtı da, 6 Mayıs Çarşamba günü, Nihat Özdemir'in düzenlediği basın toplantısında belli oldu. Özdemir, futbol karşılaşmalarını "şimdilik" 12-13-14 Haziran'da başlatmayı planladıklarını açıkladı.
Bu karar sonrası, Türk futbolunun paydaşları ikiye bölündü. Bir bölümü, alınan bu kararı desteklerken, diğer bir kesim alınan kararın yanlışlığını savundu.
Bana göre, Futbol Federasyonu'nun aldığı bu karar, 12 Haziran'a kısa bir süre kala değişebilir. Çünkü, böylesine sağlıksız bir ortamda, böylesine temas gerektiren bir oyunu icra etmek hiç akıl karı bir iş değil.
Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun her fırsatta özel olarak vurguladığı "sosyal mesafe" kuralı, futbol ve basketbol gibi takım oyunlarında nasıl uygulanacak?
Kafa kafaya mücadeleye  nasıl çıkılacak? Adam adama markaj nasıl uygulanacak? Baraj nasıl kurulacak?
Mesela Basketbol... Elle oynanan bir oyun. Her oyuncunun eli o topa temas ediyor. Ayrıca, oyuncuların el ve kollarının birbirine bol bol temas ettiği bir oyun. Bu temasların zararı olmayacak mı? Şu aşamada, maçların oynanması fikri, hiç sağlıklı bir plan değil.
Zaten, Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Nihat Özdemir'in basın açıklamasındaki "şimdilik" ibaresi, kararın esnekliğini ve değişebilirliğini gözler önüne seriyor.
Tabi bu olayın sağlık boyutu... Pek katılmasam da olayın ekonomik boyutu var.
Olayın ekonomi boyutu, Covid-19 sürecinde Futbol Federasyonu'nun hızlı ve sağlıklı karar almasını engelleyen en önemli etken. Türk futbolunun içinde  bulunduğu devasa büyüklükteki ekonomik kriz, Türk sporunu (özellikle futbolu) derinden etkiliyor ve ilgilendiriyor.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun görevi (amatörler dahil) liglerde mücadele eden  tüm takımların yaşadığı bütün sorunları süzgeçten geçirerek kararlar almaktır.
O yüzden, federasyon yetkililerinin bugünkü tutumunu ve karar vermedeki zorlanışını fazla yadırgayamam.
Tamam, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir salgın var.. Ama, kulüplerimizin de ekonomik yönden ayakta kalmaları için bu maçların bir şekilde oynanması gerektiği yönünde ki görüş daha ağır basıyor.
Ve unutulmasın ki, Süper Lig'in yayıncı kuruluşu Bein Sports da, maçların oynanmamasından dolayı  zarar ettiklerini öne sürerek, federasyon ve kulüplere hakedişlerini ödemek istemiyor. Kulüpler ayakta kalmak için bu paraya muhtaç!
Üstelik, açıklanan verilere baktığımızda da, Covid-19'un ülkemizdeki etkileri azalan bir seyir izliyor. Federasyon da, bu olumlu gelişmeler ışığında en doğru kararı vermeye çalışıyor. Bu anlamda, kendi nazarımda eleştirecek bir şey göremiyorum.
Bana asıl tuhaf gelen nokta, 6 Mayıs Çarşamba günü Nihat Özdemir'in basın toplantısının akşamında, gelişmeleri değerlendirmek için kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, bu konu ile ilgili yaptığı açıklamadır.
Bu toplantılardan 1 gün önce, yani 5 Mayıs Salı günü, bütün spor kanallarında, Futbol Federasyonu başkanı Nihat Özdemir'in, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri ile toplantı yaptığı duyuruldu.
Fahrettin Koca ise, düzenlediği basın toplantısında, gerek Bilim Kurulu gerekse kendisinin Nihat Özdemir'e en ufak bir tavsiyede bulunmadıklarını, sorumluluğun tamamen Türkiye Futbol Federasyonu'nda olduğunu belirtti.
O zaman, 5 Mayıs Salı günü Nihat Özdemir-Fahrettin Koca- Bilim Kurulu üçgeninde neler konuşuldu? Sadece çay kahve mi içildi? Havadan sudan hasbihâl mi edildi?
Bana göre, sağlık bakanı bilim kurulu görüşüyle liglerin devamından yana değil. Ancak, bunu açık bir dille söyleyemiyor sanırım.
Toplumu bu denli  yakından ilgilendiren konularda, yetkililerin biraz daha şeffaf ve aydınlatıcı açıklamalar yapması gerektiğine inanıyorum.
Yazımı sonlandırırken, geçtiğimiz günlerde Ankaragücü tesislerinde tedbir amaçlı yapılan Covid-19 taramalarında, testi pozitif çıkan Ricardo Faty'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Kendisinin, bu süreci sorunsuz şekilde atlatıp, eskisinden de sağlam şekilde yeşil sahalara döneceğine olan inancım tamdır.
NOT:Yazımı tamamladığımda ajanslara düşen haberle, Almanya Bundesliga liginin de 16 Mayıs cumartesi günü kaldığı yerden devam edeceği açıklandı. Bu açıklama, bizim federasyonu da (bakın ligi devam ettiren sadece biz değiliz anlamında) rahatlattı gibi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER