© Sporanki 2010

Maçlar masa başında değil, sahada kazanılsın !

Maçlar masa başında değil, sahada kazanılsın !

Ankaragücü bu hafta sonu gerçekten çok önemli bir maça çıkacak. Rakip şampiyonluğun en büyük adaylarından Fenerbahçe. 

Ankaragücü bu ülkede yıllarca bu tip maçları oynamaya alışık. Yani Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’u bir tarafa koyduğumuzda bu tip kritik maç tecrübesi en çok olan takımdır.
Bu yüzden şunu söyleyebilirim ki; camia sever böyle maçları.
Ancak şu an durum biraz farklı.
Türk futbolundaki şu an çok farklı bir futbol iklimi söz konusu.”Artık maçlar sahada değil, masa başında kazanılıyor” algısı çok yüksek. Düşünün bir takım hakem desteğiyle maç almış ama maç sonu açıklamalara bakıyorsunuz. Sanki onlar mağdur olmuş gibi açıklamalar yapılıyor. Bir sonraki haftalara yatırım yapılıyor. Bu yıllardır vardı. Ama bu sezon özellikle Fenerbahçe ve Trabzonspor’un rekabeti nedeniyle çok çirkin bir hal aldı. Herkes kendini ayrıcalıklı görüyor. Bunu İstanbul’un her takımı yapıyor.
Şunu net olarak söylemem de bir sakınca görmüyorum. Bana göre Ankaragücü’nün bu hafta sonu rakibi olacak olan Fenerbahçe son 2 haftadır net olarak hakem hatalarına kurban gitti.
Ancak bu kadar yaygara koparılması da doğru değil.
Bakın bu sıkıntıları Ankaragücü yıllardır yaşıyor. Bırakın geçmişi bu sezon en az 6-7 puanı hakemler tarafından heba edildi. Gereksiz kırmızı kartlarla takım eksik bırakıldı.
Ankaragücü camiasında şu an için bu endişe hakim. Kurban edileceğimiz düşünülüyor.
Kimseye yenildiğimiz için kızmıyoruz / feryat etmiyoruz.
Zaten sürekli yenilen bir takımımız var.
Ancak hakem hataları ile yenilmek adama dokunuyor.
İlk yarının son haftası Gençlerbirliği, mağdur edebiyatı yapan Beşiktaş’a fena kurban edilmişti. Mağlubiyette hakemin direkt etkisi vardı.
Bugün ise aynı akıbeti Ankaragücü’nün yaşamasından korkuyoruz.
Normal şartlarda Ankaragücü yenilenen kadrosuyla Fenerbahçe’yi yener mi? Yenebilir.
Ama buna hakemler ne kadar müsade ederler onu bilmiyorum.
Çünkü hakemler gerçekten çok ama çok kötüler.
Direkt olarak maça etki ediyorlar.
KAZANÇ HAFTASI
Ankaragücü geçtiğimiz hafta muhteşem değerlendirdi ve 14 hafta sonra kazandı. Geçen haftanın kazancına baktığımızda; Yeni Malatyaspor 3, Konyaspor 2, Denizlispor 2, Gençlerbirliği 3, Kayserispor 2, Antalyaspor 2, Kasımpaşa 3 puan kaybetti.
Toplamda diğerlerinin kaybı 17 puan, Ankaragücü’nün kazancı 3 puan. 20 puanlık bir kazançtan söz ediyoruz.
Gerçekten sarı –lacivertliler için müthiş bir hafta oldu. Tabii hep böyle olmayacak. Ama kazanma alışkanlığı yakalarsa kümede kalmak zor olmayacaktır.
En büyük üzüntülerimden birisi de Kayserispor, Gaziantep FK ve Konyaspor maçlarının uzatma dakikalarında yenen goller. O goller yenmeseydi +4 puanı 17 puana koyacaktık.
TRÜBÜN SINAV VERECEK
Ankaragücü – Fenerbahçe maçı sarı – lacivertli taraftarlar içinde büyük bir sınav olacak. Herkes hemfikir ki bu sezon tribünlerde ateşleyici etki yok. Örneğin çok önemli Kasımpaşa maçında bile özellikle 2.yarı o bilinen ambians oluşturulamadı. Bu sefer hem takıma destek, hem de ülke futbol kamuoyunda gündeme gelmek için daha organize ve coşklu bir tribün yapılmalı. Bunun için tribün liderleri şimdiden otursun anlaşsın. 90 dakika rakibe ve hakeme baskı oluşturacak bir organizasyon içine girilsin. Ayrıca maçta Trabzonspor tezahuratı yapılmasın. En son ben bunu Rize’de yaşadım. 61.dakikaya kadar 1-0 önde ve sakin götürdüğümüz maçı 61’deki Trabzon tezahuratı ile farklı bir noktada bitirdik. Bir boğa’nın arenada saldırdığı gibi bize saldırdılar.
Diğer taraftan da küfür ve sahaya yabancı madde atılması işi kesinlikle olmamalı. Daha kalan 12 maç var. Her taraftara ihtiyaç var. Zorlu süreçte eksilmeyelim.
MUSTAFA REŞİT AKÇAY
Hoca’nın tecrübesine ve başarılarına diyecek sözümüz olamaz. Asla kötü bir niyetle söylendiğine de inanmıyorum. Ama Ankaragücü teknik direktörü olarak bir tuzak soruya Trabzonspor’un şampiyonluğunu istediğini söylemesi yanlış.
Evet hoca Trabzonlu ve Trabzonspor’un şampiyonluğunu istemesi kadar doğal bir şey yok. Ama bu şimdi söylenmez. Bunun yeri ve zamanı değil.
Şimdi gidin Ankaragücü trbiünlerinde 100 kişiye Fenrbahçe mi, Trabzonspor mu diye sorun 99 tanesi Trabzonspor der. Bu normal. Ama hocanın bu açıklamayı bu kaos ortamındayken yapması olmadı. Sonraki özürü bile bunu düzeltmez. Bunu kötü niyetli insalar mutlaka kullanacaktır. Bu söylemin sıkıntısını şimdi değil de; Trabzonspor maçının öncesinde daha fazla yaşayacağız. Isıtıp ısıtıp önümüze koyacaklar. Camia olarak zaten biz polemikten yıllarca bıktık usandık. Bir de gereksiz yere bu işlerle uğraşacağız.
Lütfen herkes söylemlerine biraz dikkat etsin. Burası başka kulüp değil. Burası Ankaragücü !
YENİ TÜZÜK
Ankaragücü olağanüstü kongresi yapıldı. Çok kısa süren kongrede üyelikle ilgili tüzük değişti. Son derece iyi oldu bu. Artık hiç kimse başkan saltanatı var diyemeyecek. İsteyen herkes üye olur, seçimde gider istediği adaya atar. Ankaragücü açısından bir devrim gerçekleşti diyebiliriz.
ORTA SAHAYA BİR KEZ DAHA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUM
Yeni Malatyaspor maçından sonra yazmıştım. Yine yazmak istiyorum. Teknik direktör Mustafa Reşit Akçay takımda yeni ve takımı yeni yeni tanıyor.
Yeni Malatyaspor maçının kazanılmasına bakmayın. Özellikle orta sahada büyük sorun gözlendi. Rakip o bölgeyi rahat geçti. Ama çok gücü azalmış bir takımla oynadık ve avantajını kullandık. 
Ama Fenerbahçe maçı böyle olmaz. Rakipte her bölgede çok klas ayaklar var. Cezayı keserler. Bırakın kaleye yaklaştırmaya, hakem faktörünü de göz önüne alırsak rakibi ceza sahasına bile sokmamamız gerekli. Orta saha mutlaka kalabalık tutulmalı. Scarione ile olmaz. Olmadığı Malatya'da görüldü. Lukasik’in yanına alanları daraltacak bir oyuncu lazım. Eğer iyi kapanır hücum hattına uzun top atarsak çok farklı bir maçta izleyebiliriz.
Kazanırsak ligde kalırız...
Berabere biterse tünelin ucu görünür...
Kaybedersek bir şey kaybetmiş sayılmayız...
ORHAN SAL

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER