© Sporanki 2010

Mehmet Altıparmak: “Gençlerbirliği'ne 100.yılda şampiyonluk yakışır ama zor..."

1’inci Lig’de uygulanacak yeni play-off sistemini eleştiren teknik direktör Mehmet Altıparmak, “Niye bir takım direkt finale çıkıyor? Diğerleri emek vermedi mi? 3’üncü sıradaki takım o kadar emek veriyorsa şampiyon olsun” dedi

Çalıştırdığı takımları üst üste 3 sezon Süper Lig’e çıkaran ve bu konuda Türkiye rekorunu elinde bulunduran teknik direktör Mehmet Altıparmak, Spor Toto 1’inci Lig’de değişen play-off sisteminden ligdeki şampiyonluk adaylarına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Altıparmak ayrıca, eski takımı Gençlerbirliği’nin sezona çok iyi başladığını ancak mevcut kadroyla play-off’u dahi zorlayamayacağını söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), geçtiğimiz ay play-off sisteminin değiştiğini açıklamıştı. 1’inci Lig’de ilk 2 takımın direkt olarak Süper Lig'e yükselmesi değişmezken play-off'lara artık 4 takımın değil, 5 takımın katılacağı açıklanmıştı. Böylece, sezonu 7’inci sırada bitiren takım da play-off oynamaya hak kazanmış oldu. Yeni sisteme göre, sezonu 3’üncü sırada bitiren takım ise direkt olarak play-off finaline yükselecek.

“O KADAR EMEK VERİYORSA ŞAMPİYON OLSUN”

Değişen play-off sistemini değerlendiren teknik direktör Mehmet Altıparmak, sistemin son derece adaletsiz olduğuna dikkat çekti. Play-off’ta herkesin şansının eşit olduğuna vurgu yapan Altıparmak, “Yeni Play-off sistemi bence doğru değil. Bana göre çok adaletsiz bir sistem. Play-off’ta herkesin şansı eşit değil midir? 3’üncü takımı direkt final oynatıyorsunuz.  3’üncü ile 7’ncinin farkı ne? 6 ve 7’nci olanın suçu ne? İkisi de şampiyon olamadı. O zaman 6 ve 7’nci takımı play-off’a almana gerek bile yok. Onlar için o kadar kötü ki. Bence çok mantıksız. Tamamen 3’üncü takımı korumaya yönelik bir sistem. Niye bir takım direkt finale çıkıyor? Diğerleri emek vermedi mi? O kadar emek veriyorsa şampiyon olsun” şeklinde konuştu.

SÜPER LİG’E EN YAKIN EYÜPSPOR

Maddi yönden güçlü takımların lige ağırlıklarını koyacaklarını ifade eden deneyimli çalıştırıcı, “Bana göre, Eyüpspor, Samsunspor, Boluspor, Göztepe ve Rizespor şampiyonluk yarışının en önemli adayları. Maddi yönden çok güçlü takımlar muhakkak lige ağırlığını koyacaktır. Bu anlamda en önemli takım; tabii ki Eyüpspor. Şu anda görüntü itibariyle şampiyonluğa en yakın adaylardan biri diyebilirim. Eyüpspor Süper Lig’e çıkabilir. İlk 5-6 haftadaki galibiyetler, mağlubiyetler sunidir. Lig, 5-6 haftadan sonra şekillenmeye başlar. O haftalardan sonra herkes birbirini tanımaya başlar. Sezon başladığında bazı sürpriz takımlar da bir bakmışsınız şampiyonluğun en büyük adayları olur. Her sene 1-2 tane böyle sürpriz takım çıkar. Belki Pendikspor, Manisa ya da Erzurumspor takımı çıkabilir. Bu takımları hiç hafife almamak gerekiyor” diye konuştu.

“BANA GÖRE ŞAMPİYONLUĞUN EN BÜYÜK ANAHTARI…”

Başkanın ve yönetimin hocasına güvenmesi gerektiğini dile getiren Altıparmak, “Sezon başlarken her sene 10 tane şampiyon adayı olur, sonra hedefler değişir. Ligin başında çok fazla şampiyonluğu dile getirmek doğru değil. Bu ligde neyin ne olacağı hiç belli olmaz.  Her takım şampiyon olabilir.  Yeter ki o birlik beraberliği yakalasınlar. Futbolcu, ‘Bu hoca gider’  imajını yönetime verdiği zaman o kulüp başarılı olamıyor. Futbolcu, hocasının başında olduğunu bilsin. Aksi durumda oyuncu hocasını dinlemiyor, kendi bildiğini okuyor. Özellikle başkanın yönetimin hocaya olan inancı ve güveni bana göre şampiyonluğun en büyük anahtarı” dedi.

“BU KADROYLA SEZON SONU GELMEZ”

Gençlerbirliği altyapısında yetişen ve takıma futbolcu olarak uzun yıllar hizmet eden Mehmet Altıparmak, 2020-2021 sezonunda da bir süre teknik direktör olarak görev almıştı. Eski takımının yeni sezona çok iyi başladığını belirten Altıparmak, mutlaka transfer yasağının kaldırılması gerektiğini de vurgulayarak şunları söyledi:

“Metin Diyadin, bana göre geçen sene ligde kalması mucize olan bir takımda müthiş işler yaptı.  Bu seneye de müthiş başladı. Gençlerbirliği beklentinin üstünde bir puan ortalaması yakaladı. Metin Diyadin ve bütün oyuncuları,  bu iki maçlık periyottaki oyunlarından dolayı tebrik ediyorum. Metin Hoca, takım olgusunu müthiş vermiş takıma. Gerçekten herkes yüreğinde ne varsa onu vermeye çalışıyor. 2 maçta alınan 4 puan şu an için iyi ama bu kimseyi yanıltmasın. Lig çok uzun bir maraton. Gençlerbirliği’nin geçen seneden beraber oynayan oyuncularının olması büyük bir avantaj. Ama kadro yeterliliği avantajı yok. Geçen sezon bittiğinde çok önemli 6-7 oyuncusunu kaybetti. Bu oyuncuların yerine daha iyi oyuncular alınıp 100’üncü yılda şampiyonluk hedefleniyordu. Ama ne yazık ki şu ana kadar hedeflenen bir türlü olmadı. Gelen başkanlar ne yazık ki Gençlerbirliği’ni istenilen seviyeye bir türlü getiremedi. Öncelikle transfer tahtasını açıp bir an önce Gençlerbirliği’nin transferlerini yapması gerekiyor. Bu kadroyla belki ilk yarıyı götürebilirler ama sezon sonu bu kadroyla gelmez.”

“100’ÜNCÜ YILDA ŞAMPİYONLUK YAKIŞIR AMA ÇOK ZOR”

“Gençlerbirliği 100’üncü yılında ne olacağı belli olmayan bir kulüp haline geldi” diyen Mehmet Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gençlerbirliği, Play-off’u şu anda zorlayamaz. Bu kadroyla olmaz. 100’üncü yılda şampiyonluk yakışır ama çok zor. Hala başkanı belli değil. Hala bir kongre daha var. 100’üncü yılda böyle bir şey olur mu? Eğer para vermeyecekseniz kongreye niye giriyorsunuz ki? Geçen sene başkanlık yaptınız,  bu sene niye devam ediyorsunuz? Yeni gelenler de aynı grup zaten. Eğer Gençlerbirliği’ne para verecek Gençlerbirliği’ni ileri taşıyacak biri varsa bırakın ona, devam etsin. Kulüp elden gidecek diye ona da izin vermiyorlar. Gençlerbirliği, şu anda transfer yapamayan, geçen sene zorla ligde kalmış ve 100’üncü yılında ne olacağı belli olmayan bir kulüp haline geldi.”

RÖPORTAJ: DİDEM ÇAM 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER