© Sporanki 2010

Mustafa Kaplan: "Süper Lig'deki 25 oyuncu da emeğim var.."

Mustafa Kaplan: "Süper Lig'deki 25 oyuncu da emeğim var.."

Sporanki'nin You Tube kanalına ücretsiz abone olmayı lütfen unutmayın...

ABONELİK İÇİN LİNK > https://www.youtube.com/results?search_query=sporanki

Kulüpleri, ekonomik olarak zorlanacakları bir sürecin beklediğini belirten tecrübeli teknik adam, “Alt yapıya yatırım yapanların ayakları yere daha sağlam basacak. Teknik adamlar, genç oyuncuları yetiştirme konusunda büyük sorumluluk üstlenecek” dedi.

Sezon başında Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği, ardından da Ankaragücü’nde görev alan Başkentin tecrübeli Teknik Direktörü Mustafa Kaplan, coronavirüs (Codiv-19) salgını nedeniyle lige verilen aranın; kulüpleri, yöneticileri, teknik adamları, oyuncuları ve taraftarı fazlasıyla etkilediğini belirtip, “Hepimiz futbolu çok özledik. Sahalarda olmayı çok istiyoruz ancak şu an için önceliğimiz insan sağlığı. Bu salgından bir an önce kurtulmak, yeniden güzel ve sağlıklı günlerde bir arada olmak için kurallara uyalım, evde kalmaya devam edelim” diye konuştu.

Tüm alanların olduğu gibi futbolun da önümüzdeki dönemdeki ekonomik olumsuzluklarla karşılaşacağını dile getiren Kaplan, “Kulüpleri çok zorlanacakları bir süreç bekliyor. Çünkü futbolun denizi bitti ve herkes hesabını kitabını yeniden gözden geçirmek, plan programını çok iyi yapmak zorunda kalacak. Kaynak bulmalıyız. Bu da öze dönüş anlamına geliyor. Alt yapı yatırımına ağırlık veren kulüpler bu dönem yere daha sağlam basacak. Genç oyuncuları yetiştirecek teknik adamlara büyük sorumluluk düşecek. Gençlerbirliği’ni bu anlamda diğer kulüplere göre daha şanslı görüyorum. Beştepe’de hem bir pilot takımı var hem de çok verimli bir alt yapı ordusuna sahip. Oradan çıkaracağı isimler ile kadro yapılanmasında avantajlı olacaktır” dedi.

YOĞUN BİR TEMPODA ÇALIŞIYORUM

 Liglere ara verilmesinden sonra, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterip, çalışmalarını evinden yürüttüğünü aktaran Kaplan, şöyle konuştu:

“Bu süreçte, hem, geçmişten bugüne kadar yaptığımız çalışmaları yeniden gözden geçirme, hem de gelecek sezon ile ilgili çalışma yapma olanağı buldum. Önceki gün, son 10 yılda yakın takibe aldığımız, izlediğimiz oyuncuları çıkardım. 25 oyuncu şu an Süper Ligde farklı takımlarda mücadele ediyor. Geçmişten bugüne kadar; Umut Bulut, Emre Güngör, Hüseyin Kartal, Umut Nayır, Soner Aydoğdu, İrfan Can, Ahmet Çalık, Berat Aydemir, Mert Çetin ve Rahmetullah Berişbek gibi bir çok oyuncu üzerinde emeğim oldu. Benim elimde, her zaman geniş bir oyuncu listesi vardır. Notlar alır, onların gelişimlerini takip ederim. Evde kaldığımız günler bir anlamda benim için de bir fırsat oldu. Gelecek sezon yeniden bir kulüpte görev alabiliriz. Ona göre antrenman metotları hazırlama, sezon öncesi ve sezon akışıyla ilgili program yapma, transfer politikası belirleme gibi çalışmaları yürütüyoruz. Teknik ekipteki arkadaşlarımla sürekli temas halindeyiz. İnternet ortamında, oyuncuların maçlarını yeniden izleyip, güncellemeleri yapabiliyoruz. Bazı günler erkenden bilgisayar başına geçip, saatlerce, varsa oyuncuların videolarını, yoksa, bulabilirsek maçlarını takip edip, fikir alış verişinde bulunuyoruz. Yarın görev alacakmışız gibi kendimizi her anlamda hazır tutuyoruz.”

DOSYAMDA TÜM BİLGİLER MEVCUT

 

“Ankaragücü’nden ayrıldıktan sonra kendimizi biran olsun bırakmadık ve çalışmalarımızı ara vermeden sürdürdük. Çok iyi bir oyuncu isim listesi çıkardım. Ben zaten bu salgın olmadan önce tüm ligleri ve o kulvarlarda mücadele eden oyuncuları izleyen, onların listesini çıkaran, yükseliş ve düşüşlerini dosyamda tutan bir teknik adamdım. Tek başıma, dünyanın bir çok ülkesine gidip, oyuncuları yerinde takip ettim. Yerli-yabancı oyuncuların hepsinin, bilgileri, transfer hareketleri, sakatlığı gibi tüm bilgiler ben de kayıtlıdır. Bu çalışmaların her zaman bana katkısı olmuştur. Bu bilgi ve birikimi bundan sonra da faydalarını göreceğimi düşünüyorum.”

İŞLER ESKİSİ GİBİ KOLAY OLMAYACAK

“Bundan sonra, gurbetçi oyuncu getirmek eskisi gibi öyle kolay olmayacak. Yabancı oyuncuları ikna etmek, anlaşmak, mevcut olanları, sözleşme şartları değişeceği için tutmak zorlaşacak. Bugün ödenen paralar bundan sonra konuşulmayacak. Kulüplerin elindeki yerli oyunculara sahip çıkması gerekecek. Kulüpler özüne dönmeli, alt yapısındaki tüm yaş gruplarındaki çocukların eğitimine ciddiyetle yaklaşmalı ve bünyesinden yetişdirdiği oyunculara daha fazla güvenmeli. Yeni süreçle birlikte, sadece alt yapıda olanlar değil, birinci, ikinci, üçüncü lig, bölgesel amatör lig ve amatör kümelerde oynayan genç oyuncular da daha dikkatli ve titiz bir çalışma ile izlenecek. Öze dönüş hareketiyle birlikte, tüm dünyada teknik adamlara önemli görev düşecek. Kulüpler etkili bir oyuncu izleme komitesi kurma fikrini acilen hayata geçirmek isteyecek. Hazır oyuncu gelsin onu oynatalım dönemi artık sona eriyor. Hem yerli hem de genç oyuncuların, kendilerini gösterme adına önlerine açılmış bir kapı var. Tüm genç futbolcuların kendisine, Süper Ligde oynayacakmış gibi hedef koyması, bunu gerçekleştirmek için de motivasyonlarını yüksek tutup, kendilerini kişisel olarak geliştirmeye gayret etmesi gerekiyor.” 

Özgür Şahiner - Hürriyet Ankara

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER