© Sporanki 2010

Okul Alışverişinde Tasarruf Etmenin Yolları

Okul Alışverişinde Tasarruf Etmenin Yolları

Okul alışverişleri çoğu zaman aileler için ekstra mali yük oluşturuyor.

Çoğunlukla beklenenin üstünde çıkan faturalar nedeniyle aile bütçesi sarsılırken nerede hata yapıldığına dair soru işaretleri doğuyor. Eğer siz de okul alışverişi sırasında tasarruf etmenin yollarını arıyorsanız, önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Alışverişe Başlarken Aslalarınızı Oluşturun

Okul alışverişine başlarken kendiniz için kesinlikle yapmayacağınız şeyler belirlemelisiniz. Elbette alışveriş sırasında ne olursa olsun bu kurallardan dışarı çıkmamalısınız. Belirlenen maddeleri, henüz alışverişe çıkmadan önce çocuğunuzla da konuşmalı ve anlaşmaya vararak alışveriş için gezmeye başlamalısınız.

* Alışverişe çıkmadan temel gereksinimlerinizi içeren bir liste oluşturmalı ve bu listede olmayan  herhangi bir şeyi kesinlikle almamalısınız.

* Okulun size verdiği listeyi temel alabilirsiniz. Listenizin ihtiyaçlara odaklandığını unutmamalı, keyfi seçeneklere burada yer vermemelisiniz.

* Listenizde yer alan her ürünün yanına kaç adet ihtiyacınız olduğunu muhakkak yazmalı ve fazlasını almamalısınız.

* Alışverişe çıkmadan önce, evinizdeki eski kırtasiye ve okul ürünlerini kontrol etmeli, kullanılabilir durumda olan eşyaları listenizden silmelisiniz.

* Ürün seçerken kesinlikle direkt en ucuzunu almamalısınız. Ürünlerin kalitesine, kullanım süresine, konforuna önem vermelisiniz. Ayrıca promosyonlu çoklu paketleri de değerlendirebilirsiniz.

Her Şeyi Aynı Yerden Almayın

Velilerin kırtasiye alışverişleri sırasında yaptığı en büyük hata, her ihtiyacı aynı dükkandan karşılamak oluyor. Ödeme yapmadan, ürünü almadan önce muhakkak fiyatlara ve çeşitlere göz gezdirmelisiniz. Hatta mümkünse alışveriş öncesinde internette ürün fiyatlarını inceleyerek not almalısınız. Girdiğiniz dükkanlardaki avantajlı ürünleri seçerek almalı, her ihtiyacınızı tek bir yerde karşılama sorumluluğunuz olmadığını hatırlamalısınız. Örneğin kalem fiyatları bir yerde daha uygunken bir başka adreste defterleri daha avantajlı etiketlerle bulabileceğinizi unutmamalısınız.

Pahalı Ürünleri En Sona Bırakın

Alışveriş yaparken pahalı ürünlerin seçimini en sona bırakmalısınız. Diğer ihtiyaçları alırken ister istemez farklı birçok adresi ziyaret edeceğinizi için piyasadaki fiyatlara hakim olabilir ve daha çok model görebilirsiniz. Örneğin okul çantası gibi maliyetli gereçleri almadan önce kalem, kitap, defter, silgi almak için birçok farklı kırtasiye gezeceğinizden okul çantalarında en avantajlı ve şık seçeneklerin nerede olduğunu daha kolay fark edebilirsiniz. Sonrasında “keşke buradan alsaydım” dememek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Çocukların Lüks İhtiyaçları İçin Ek Bir Bütçe Belirleyebilirsiniz

Eğer çocuğunuzun alışveriş sırasında çok beğeneceği bir şeyler olacağını ve almak isteyeceğini düşünüyorsanız alışverişe çıkmadan önce onunla kuralları konuşarak ek bir bütçesi olduğunu bildirebilirsiniz. Sizin belirleyeceğiniz, düşük tutarlı bu ek limiti çocuğunuza açık çek olarak vererek dilediği zaman kullanabileceğini söyleyebilirsiniz. Ancak kesinlikle bu limitin aşılmaması gerektiğini belirtmeyi unutmamalısınız. Bu yöntem hem tasarrufa hem de çocukların bilinçli alışveriş yapmayı öğrenmesine yardımcı oluyor.

İndirim Reyonlarına Bakmayı Unutmayın

Alışveriş sırasında dükkanların camlarına, indirimli reyon işaretlerine dikkat etmeyi unutmamalısınız. Gideceğiniz büyük marketlerin web sitelerinden güncel kampanyaları araştırabilirsiniz. Alışverişlerinizi yaparken kredi kartınıza, cep telefonu operatörünüze özel bir indirim varsa onu değerlendirebilirsiniz. Çoklu alım indirimi bulunuyorsa ve sizin o kadar sayıda ürüne ihtiyacınız yoksa, alışverişi bir arkadaşınızla beraber yaparak ürünleri ve ücreti bölüşebilirsiniz. Böylelikle kampanyaları lehinize kullanarak tasarrufta rekora imza atabilirsiniz.

Ürünleri İncelemekten Kaçınmayın

Kırtasiye alışverişleri sırasında, ürüne para ödendiği zannedilse de çoğunlukla üzerindeki lisanslı resme veya markaya para veriliyor. Alacağınız ürünün özelliklerini, materyallerini, tasarımını inceleyerek muadilleriyle karşılaştırmalısınız. Aynı kalite ve özelliklerde, aha uygun fiyata başka bir ürün varsa markaya para vermemeli ve daha avantajlı seçeneği değerlendirmelisiniz.

 

Kırtasiye alışverişleri gözünüzü korkutmasın. Okula dönüş için gün sayılan bugünlerde, okul alışverişinde tasarruf yaparak rahat bir nefes alabilirsiniz.             

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER