© Sporanki 2010

Senin uğruna Ankaragücü

Senin uğruna Ankaragücü


İlk olarak şunu söyleyeyim bu yazıyı bu hafta yazayım mı  yazmayım mı çok düşündüm. Birkaç arkadaşla görüştüm yaz dediler. Bu saatten sonra Ankaragücü için yapacağım her şey tüm yitip giden canlarımıza olduğu gibi, vefat eden  vefakar kardeşlerimizin ruhuna saygı için olacaktır.

Onlar eğer hayatta olsaydı Ankaragücü ile olan her şey gibi bu yazınında bugün yazılmasını isterdi inanıyorum. Anne bu son deplasman bir daha yok sözleri yüreğimizi burktu güzel kardeşimizin.. Tekrar Allah rahmet eylesin, ikisinin de mekanları cennet olsun.

Cenazeleri için Türkiye’nin her tarafından gelip de bizi yalnız bırakmayan tüm takım taraftarlarına da teşekkür ederiz, bu hareketleriyle düşmanlıkların ne kadar boş olduğunu bize gösterdiler ve nihayetinde Gecekondu ve Beç başta olmak üzere bizde rakip takım taraftarıyla artık bir düşmanlığımız olmadığını belirten açıklamalar yaptık…

İşte yaptığımız bu  açıklamalar Türk futbol tarihinin en önemli açıklamalarındandır. Bize 1 adım gelene biz 2 adım gideriz. Büyük Ankaragücü taraftarlarının insani yanı hep böyledir.

Bursaspor maçı analizimize geçmeden önce gelin hep beraber Antalyaspor maçında Büyük Ankaragücü futbolcuları neler yapmış o istatistiklere bir bakalım..

Antalyaspor Ankaragücü maçında en yüksek pas yüzdesine sahip oyuncumuz %89.7 ile Brice Djedje olmuş yani bu sefer pas trafiği başlangıcımızı Djedje yapmış.

Bu maçta en çok topla buluşan oyuncularımız Djedje (54) ve Kitsiou (53) topla buluşmayla en çok topla buluşan iki futbolcumuz..  En çok pas yapan iki oyuncumuz ise 39 pas ile Brice Djedje ve 33 pasla Hector Canteros.

Dever Orgill hava topu istatistiğinde yine havalara uçmuş 10 hava topu almış ayrıca 3 şut çekmiş 3’üde kaleyi tutmuş ve ilk yarıda Hattrick yapan nadir Ankaragüçlü futbolculardan olmuş.

Kilit pas konusunda Erzurumspor maçındaki Canteros’un birinciliğini Boyd elinden almış ve 3 kilit pas ile takımın kilit pas takım lideri olmuş. Ayrıca bu maçta Boyd Pilot bilindiği üzere 1 gol, 1 yarım gol ve 1 asist yaptı.

Bu maçta raytingi en yüksek oyuncularımız yani en iyi oynayan ilk beş oyuncumuz sırasıyla 9.68 puanla Dever Orgill, 8.72 puanla Tyler Boyd, 7.36 puanla Stellios Kitsiou, 7.29 puanla Tiago Pinto ve 6.98 puanla Hector Canteros olmuş.

En çok çalımla adam geçen oyuncularımız üçer adam geçmeyle Tyler Boyd ve Tiago Pinto, Aynı zamanda Tiago Pinto 4 top kapmayla en çok top kapan oyuncumuz.

Defansif anlamda ise Ante Kulusic 11, Stellios Kitsiou ise 6 uzaklaştırma yaparak rakip atakları savuşturan en iyi iki başarılı defans oyuncumuz olmuş.

Bu muhteşem takım  istatistiklerimizle övündükten sonra artık şimdi önümüzdeki maç olan kardeş Bursaspor analizimize gönül rahatlığıyla ve gururla geçebiliriz.

Bursaspor maçı için ve bize acımızdan dolayı destek için gelecek Bursaspor taraftarı başta olmak üzere tüm diğer takım taraftarları da şimdiden hepiniz hoş geldiniz.

Ankaragücü Bursaspor, Bursaspor’un sağ bekleri Barış Yardımcı sakatlığı nedeniyle oynayamayacak. Bursaspor ataklarında defansı çok ileride kuruyor, yerden paslar da sıkıntı yaşıyor ve ataklarını genelde sağ ve soldan ortalarla kuruyor.

Yüzde 76 oranında sağ ve sol kanatları yarı yarıya kullanıp yan toplardan gol bulmaya çalışıyorlar. Deplasman maçları dahil açık oyunu tercih eden bir takım.

Genelde oyunu orta saha bölgesinde tutup pas yapıp kanatlara aktararak gol bulma tercihleri var bu nedenle bizim ayağa pas yapan oyuncularımızla onların en önemli özelliği olan orta sahada pas yapıp, atak hazırlama şansını engellememiz lazım. Uzun topa oranla tercihleri daha çok kısa pas.

Kesinlikle duran top şansı vermememiz gerekli ,dış saha maçlarında duran toptan 4 defa gol buldular. Bursaspor Hava topu mücadelelerinde ve duran toplarda güçlü bir takım.

Bursaspor’un zayıf yönleri ise şöyle; Orta sahasında pas yaparken top kaptırdığında defansını çok ileride kurduğu için defans arkasına atılan toplarda sıkıntı yaşıyorlar, genelde kontra atakları savunmakta güçlük çekiyorlar, yerden  ara pasları savunmakta sıkıntı yaşamaları ve gol şanslarını gole çevirme yüzdelerinin zayıf olması Bursaspor’un en zayıf yanları.

Dış sahada topla oynama yüzdeleri yüzde 50’ye yakın o nedenle ilk olarak orta saha pas trafiğini kesmemiz önemli. Maç başı ortalama 13 şut çekseler bile bunların  4-5 civarı kaleyi tutuyor.

Her maçta ortalama 10 top kaybı yapıyorlar. Kilit pasları da genelde kısa pas olarak tercih ediyorlar. Asistleri ise genelde ceza sahasına yapılan ortaklardan geliyor.

Genelde defans da ön libero bölgesine gelen toplar Badji’de toplanıyor daha sonra ileri doğru pas akışı başlıyor. Genelde en çok pas yapan oyuncuları Badji ve Aytaç Kara oluyor. Bu maçta da yine ön liberoları özellikle Badji’ ye alan savunması ile baskı yapmalıyız ki oyun kuramasınlar. Badji genelde kendi yarı sahalarında orta sahanın hemen gerisinde kalıp atak başlangıçlarını sağlıyor. Aytaç Kara ise ona göre daha ofansif kalıp orta saha göbekten pas akışını sağlayıp orta sahanın sağ sağ ve sol bölgelerine ve kanatlara pas dağıtıyor.

Bursaspor genelde 4-2-3-1 dizilişini tercih ediyor, gollerini ise ilk yarının son 10 dakikası, 50 ile 70.dakikalar arası bulsa da son 6 maçında 3 defa 90+ dakikalarda gol buldu yani maçta son dakikalarda maçı hiç bırakmamamız lazım.

En başarılı kilit pasları ise Badji – Aytaç ikilisinin pas akışıyla Henri Saivet yapıyor.

Sol kanatta Latovlevici oynarsa mutlaka onun içeri girip kaleye şut çekmesine dikkat etmeliyiz geçmiş maçlarda böyle golleri var. Eğer Yusuf Erdoğan’a rotasyon veya 11 çıkarsa da ona Kitsiou ile sağlam baskı yaparsak sol kanatlarını bitiririz çünkü Yusuf Erdoğan baskı anında çok top kaptıran bir oyuncu.

En çok asist yapan oyuncuları Allono Lima (Sağ kanat 3 asist) sonrasında Yusuf Erdoğan ve Latovlevici var (Sol kanat 2’şer asist) yani bu verilerde gollerini kanattan ortalarla bulduklarını doğrular nitelikte.

En çok gol atan oyuncuları ise 5 gol ile Aytaç Kara. Eğer oynarsa yanlar toplardan gelen ortalarla gol bulan Umut Nayır’ın ise 4 golü var. Bu veride de Aytaç’ın yukarıda yazdığım gibi daha çok ofansif gole yönelik oynadığını doğrular nitelikte.

Nasıl Gol Atarız ? : Ön libero civarı Badji ile atak başlatan Bursaspor’a kendi ön libero ve orta saha göbekte baskı yapmalıyız. Topu ofansif alanlarına ulaşmadan kapıp ivedi bir şekilde orta sahayı ileride kuran Bursaspor orta sahasının arkasına ara paslar atmalıyız. Hızlı atak ve şutlarla gole yüksek ihtimal ulaşabiliriz. Her ne kadar hızlı adamlarımız Orgill ve Boyd’a baskı yapacak olacaklarını tahmin etsek de,  her maç yaptığımız gibi bu oyuncuların maç içerisinde oynadığı bölgeleri belirli aralıklarla değiştirip rakibin kafasını karıştırıp şaşırtabiliriz.

Nasıl Gol Yemeyiz ? Badji – Aytaç pas trafiğine orta alanda baskı yapıp topun kanatlara ulaşmasını engellersek, top kanatlara ulaşsa bile orta yapmalarına izin vermezsek, orta yapılsa bile hava toplarında hata yapmazsak gol yemeyiz.

Bu gol yolunu kapatırsak B planları Latovlevici,Yusuf Erdoğan ve Aytaç Kara ile hızla içeriye sokulup şut çekmek olacakdır buna da mutlaka dikkat etmeliyiz.

Tüm bu  taktikleri tutmadı diyelim , golü bulmak Henri Saivet’in kilit paslarını mutlaka kullanmak isteyeceklerdir c planları ise bu şekilde.

İşte bu üç plan konusunda başrol oyuncularına ve bu taktiklerine dikkat edip önlem alırsak gol yemeyiz.

Hayat bitiyor, zaman geçiyor, 3 Puan güzel ama giden canları geri getirmiyor.

Önemli olan deplasman yollarında taraftarlar can vermesin..

Yüreğim burkula burkula yazımı şu bestemizle son vermek istiyorum …

Senin uğruna karlı yolları aşıp gelmedik mi söyle her deplasmana,

Ölmek var ise Senin uğruna Şeref olur o bize Şanlı Ankara.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER