Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği tek maddelik yasa ile 99 yıl önce bugün başkent olan Ankara; verilen zorlu mücadelelerin kalbi oldu, onurlu bir başkent kimliği kazandı.
Ankara, 13 Ekim 1923’te başkent oldu. Anadolu bozkırından mazlum milletlere örnek olacak bu tarihi gün, Ankara’nın bir kasabadan başlayan 99 yıllık hikâyesini yansıtıyor. O gün 21 bin 446 nüfusu, tozlu yolları ve kerpiçten evleri ile yoksul bir kasaba olan Ankara, bugün dünyayla yarışan 6 milyonluk bir başkente dönüştü.
ÖZEL GÜNÜN PROGRAMLARI
Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yıl dönümü kapsamında bugün kentte çeşitli kutlama ve etkinlikler gerçekleştirilecek.
Başkent Kültür Yolu Festivali’nde tarihi gün ‘Seymen Alayı’yla kutlanacak. Ayrıca festival kapsamında ‘Ankara’nın Başkent Oluşu Şarkılarla Başkent Kültür Yolu Buluşması’ da bugün saat 20.30’da Cumhuriyet Müzesi’nde gerçekleşecek.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ise bugün saat 19.00’da ünlü sanatçı Sıla Gençoğlu’nu konuk edecek. Atatürk Spor Salonu’ndaki müzik şöleni ücretsiz olacak. Ankara Valiliği ise Anıtkabir’de başlayacak kutlama programlarıyla 99'uncu yıl coşkusunu yaşatacak.
Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
VALİ ŞAHİN KUTLADI
Vali Şahin, “Ankara’nın başkent oluşu, aziz milletimizin başlattığı direniş harekâtının bir parçasıdır. Gazi Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye ile birlikte 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelerek jeopolitik durumu ve coğrafi konumu sebebiyle burayı Millî Mücadele’nin karargâhı yapmış; milletimizin mukadderatını belirleyen stratejik kararlar burada alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olma onurunu layıkıyla taşıyan Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’nın başkent olmasına ve imarına hizmet etmiş bütün devlet adamlarımızı ve şehitlerimizi minnet, rahmet, şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.
HÜRRİYETİMİZİN SİMGESİ ANKARA
Ankara’nın başkent oluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesaj yayımlayan Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, özetle şu ifadeleri kullandı: “13 Ekim 1923’te Milli Mücadele’nin karargâhı, aydınlık yarınların şehri, hürriyetimizin simgesi olan kadim kentimiz, sıradan bir yer değildir. Kurtuluş Savaşı boyunca stratejik kararların alındığı, iklimi, jeolojik konumu, mevcut tesisleri ve kuruluşları bakımından Türkiye’nin nabzını tutan bir kenttir. ‘Bitti’ denilen yerde yeniden doğuşun simgesidir. Tüm bu özelliklerinin sonucu olarak Ankara, istiklal ve istikbal mücadelemizin ardından başkent olarak ilan edilmiştir. Başta milletimizin Cumhuriyet değerleriyle buluşmasına öncülük eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını, Ankara’nın başkent oluşunda emeği geçen tüm devlet erkânını ve aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ankara’nın başkent oluşunun 99. yıl dönümünü kutluyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
ANADOLU’NUN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın başkent oluşundan bu yana geçen sürede, ticaretten sanayiye, eğitimden teknolojiye kadar bütün alanlarda ‘baş’ kent olmayı hakkıyla sürdürdüğünü belirterek, “Ankara, bugün gerek coğrafi konumu, gerek üstlendiği görevler gerekse ekonomide aldığı yol ile Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı haline gelmiştir” dedi. Baran, Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yıl dönümünü bir mesaj ile kutladı. Anadolu topraklarının düşmana çiğnetilmemesi için Ankara’nın büyük rol üstlendiğini ve Milli Mücadele’ye merkez olarak milletin bağımsızlık savaşında düşmana geçit vermediğini hatırlatan Baran, “Ankara bu onurlu duruşunun neticesi olarak Başkent ilan edildi. O gün bir kasaba niteliğinde olan Ankara, aradan geçen 99 yılda önemli gelişme kaydederek dünyanın başkentleriyle yarışır hale geldi” ifadesini kullandı.
Yorum Yazın