Türkiye Futbol Federasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde özel bir organizasyona imza atarak 'Kadın Futbol Stratejisi Planı'nın tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. FIFA ve UEFA'ya sunulacak stratejik program "Kadın Futbolu İçin Tam Zamanı" sloganıyla kamuoyu ile paylaşıldı.
Riva'da Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısına Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2. Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, İdari İşler ve 1. Lig'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Orhan, Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Kulüp Lisans İşleri ve Engelli Federasyonlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Günay, Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Futbol Gelişim Direktörlüğü, Akademi ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Agah Ruşen Çetin, Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, FIFA, UEFA İlişkileri ve Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Eröğüt, İcra Kurulu Üyesi, Süper Lig'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Müslüm Özmen, TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil, Kulüp temsilcileri, Genel Sekreter Taner Senseven, A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, milli takım antrenörleri ve oyuncular ile Riva'da görev yapan kadın personeller de katıldı.
Şafak Müderrisgil: "Bu belge, Türkiye kadın futbol tarihi için bir kilometre taşı niteliğinde"
Kadın futbolunda uzun vadeli, sürdürülebilir başarı için detaylı bir programın açıklandığı etkinlik, geçmişten günümüze kadın futbolunun gelişimiyle ilgili video gösterimi ile başladı. Daha sonra TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil stratejik plan hakkında detaylı bilgiler verdi. Sözlerine "Sayın Başkanımız, Yönetim Kurulumuzun Değerli Üyeleri, Kulüplerimizin ve STK'ların değerli temsilcileri, Kadın Milli Takımlarımızın değerli teknik ekipleri, değerli kadın futbolcularımız, TFF'nin değerli çalışanları ve bugün bizi yalnız bırakmayan değerli basın mensupları; hepiniz, bizim için çok anlamlı olan ve tarihi bir önem taşıyan bu tanıtım toplantısına hoş geldiniz" diyerek başlayan Şafak Müderrisgil şöyle devam etti: "Bugün Türkiye Futbol Federasyonu olarak, Türk futbol tarihinde ilk kez açıklanacak olan Kadın Futbolu Strateji Belgesini sizlerle paylaşacağız. TFF olarak, Türkiye kadın futbol tarihi için bir kilometre taşı niteliğinde olan Kadın Futbolu Strateji Belgemizi Dünya Kadınlar Günü'nde açıklamamızın da ayrı bir anlamı var. Bu vesileyle Türk Futbol camiası içinde yer alan kadın yöneticilerimizin, hakemlerimizin, antrenörlerimizin, futbolcularımızın ve çalışanlarımızın ve katılımcılarımızın Kadınlar Günü'nü kutlamak isterim. Ancak Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamanın ve iyi temennilerde bulunmanın ötesinde, biz bugün, kadın futbolunun Türkiye'de daha da sağlam bir zemine oturması ve etkisinin izlenmesi için stratejik önceliklerimizi ve eylem planımızı paylaşıyoruz. Türkiye'de kadın futbolunu geliştirme yolunda taahhütlerimizin ve birlikte neler yapacağımızın ilk işaretlerini veriyoruz. Kısacası düşünceden eyleme geçiyoruz."
"Sloganımız: Kadın Futbolu İçin Tam Zamanı"
Türkiye'de kadın futbolunun tarihsel gelişimi hakkında bilgiler veren Şafak Müderrisgil, "Türkiye'de, ilk kadın futbol maçı 25 Mayıs 1954 yılında İzmir'de oynandı. Bu ilk başlangıç düdüğünün çalınmasından sonra geçen 70 yıl içinde, Türkiye'de kadın futbolu önemli bir noktaya ulaştı. Bugün, baktığımızda liglerden milli takımlara kadar farklı yaş grupları ve kategorilerinde, Türkiye'de kadın futbolunun giderek yükseldiğini görmekteyiz. Bu sebeple bugün Kadın Futbolu Stratejimizi kamuoyuna sunarken Türkiye'de 'Kadın Futbolu için Tam Zamanı' sloganını kullanmayı tercih ettik. Bu yetmiş yıllık gelişim sürecinde emeği geçen çok insan var, izninizle burada kendilerini anmak isterim. 1985 yılında ilk kadın futbol liginin kurulması girişiminde bulunan dönemin Başkanı Mustafa Kemal Ulusu'ya, 1994 yılında kadın liginin kurulmasında ve 1995 yılında Kadın Milli Futbol Takımı'nın kurulmasında irade gösteren dönemin Başkanı Şenes Erzik'e ve o dönemlerdeki Yönetim Kurulu Üyelerine müteşekkiriz. O zaman, o tarihte, o irade gösterilmeseydi, bugün bu potansiyele ulaşmış ve gelişimini sürdüren bir kadın futbolu ekosistemimiz de olmayacaktı."
"Başkanımız Mehmet Büyükekşi'ye ve Yönetim Kurulu Üyelerimize özellikle teşekkür ediyorum"
Geçmişten günümüze kadın futbolundaki değişimi değerlendiren Şafak Müderrisgil, "Türkiye Futbol Federasyonu tarihinde ilk kez kadın yönetim kurulu üyelerine ve ilk kadın teknik direktöre yer açma vizyonunu gösteren ve kadın futbolunun idari ve teknik gelişimini göreve geldiği ilk günden bu yana destekleyen Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi'ye ve Yönetim Kurulu Üyelerimize burada özellikle teşekkür etmek isterim. Yine Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde ilk kez kadın yönetim kurulu üyesi olarak 2022-2023 sezonunda yer alan Prof. Dr. İdil Karademirlidağ Suher ve Büyükelçi Nüket Küçükel Ezberci'ye kadın futboluna verdikleri desteklerden dolayı yürekten teşekkür ediyorum. 2023-2027 döneminde İdil Hanım ve Nüket Hanım'dan bayrağı teslim almış tek kadın Yönetim Kurulu üyesi olarak, bu görevden duyduğum onuru burada bir kez daha dile getirmek isterim."
"Ortada giderek yükselen bir başarı grafiği ve muazzam bir motivasyon var"
Şafak Müderrisgil, kadın futbolunda giderek yükselen bir başarı grafiği olduğunu da ifade ederek, "2023-2027 döneminin başlamasıyla birlikte TFF bünyesinde ilk kez Kadın Futbol Direktörlüğü kuruldu. Yine bu dönemde A Milli Kadın Futbol Takımımız, Teknik Direktörümüz Necla Hoca'nın liderliğinde 6 maçın 6'sında hiç gol yemeden grup lideri oldu ve Milli Takımımız C Ligi'nden B Ligi'ne yükseldi. Bu hafta 5 Mart gününde çekilen kurayla da Kadın A Milli Takımımızın EURO 2025 elemelerindeki rakipleri belli oldu. Kadın A Milli Takımımıza bu süreçte de başarılarının daim olmasını diliyoruz. Tüm Kadın Milli Takımlarımız gelecek vadediyor. Ortada giderek yükselen bir başarı grafiği ve muazzam bir motivasyon var. Burada başta Kadın Futbol Teknik Direktörümüz Necla Hocam olmak üzere tüm antrenörlerimize, teknik ekiplerimize ve değerli futbolcularımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Son dönemde TFF olarak karar aldığımız bir diğer konu da, U23 Kadın Futbol Milli Takımı ve Futsal Kadın A Milli Takımlarının kurulması yönünde karar almak oldu. Bu iki kategoride de hızlı yol alacağımızı ve milli takımlarımızın uluslararası başarılara imza atacaklarına inanıyoruz." şeklinde konuştu.
"Kadın futbolu temalı 5 AB Erasmus Projesine başvurduk"
Kadın futboluna geniş bir perspektiften baktıklarının altını çizen TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil, şöyle devam etti: "Göğsümüzü kabartan bu sportif performanslar ve aldığımız idari kararlar yanında, Mart ayı itibarıyla kadın futbolu temalı 5 adet AB Erasmus projesine de Kadın Futbol Direktörlüğü olarak başvurduğumuzu burada belirtmek isterim. Gerek AB nezdinde gerekse FIFA ve UEFA nezdinde 'kadın futbolu' temalı her kaynak bizim ilgimizi çekiyor ve bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da dünyayı iyi okumaya çalışıyoruz. Görüyoruz ki, uluslararası ve hükümetler arası kuruluşlar da kadın futbolu temasını önceliklendirmiş durumda. Önümüzdeki günlerde kadın futbolunun alt yapısının geliştirilmesini, nitelikli eğitim ile oyuncuların, antrenörlerin ve yöneticilerin yetişmesini önceleyen bu projelerle ilgili haberleri de sizlerle paylaşıyor olacağız."
"Sosyal etkiye odaklı, iddialı, ancak gerçekçi hedefler belirledik"
Türkiye Futbol Federasyonu'nda kadın futbolunun gelişiminde önemli bir rol oynamaya kararlı olduklarını ifade eden Şafak Müderrisgil, "Bu çerçevede, Türkiye'de isteyen tüm kız çocukları ve kadınların futbola katılma fırsatını sağlamak istiyoruz. Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek olan Kadın Futbol Strateji Belgesi ile sosyal etkiye odaklı, iddialı ve fakat gerçekçi hedefler belirledik. Bu hedefler içinde 5 tane stratejik önceliğimiz var: Yarı-profesyonelleşme, katılım, görünürlük ve imaj, nitelikli eğitim ve sportif başarı. Her yıl bir tema seçiliyor. Bu yılın, 8 Mart Dünya Kadınlar gününün teması da 'Kadınlara Yatırım Yap; İlerlemeyi Hızlandır' başlığını taşıyor. Bu tam olarak şu anlama geliyor: Kadınların gelişimine yapılan her yatırım aslında topluma yapılan bir yatırım anlamına geliyor. Kadın futbolu yoluyla bir ülkede sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal gelişme hızlandırıyor. Türkiye Futbol Federasyonu olarak biz de esasen bu temaya uyumlu çalışıyoruz. Strateji Belgemiz, kadın futbolunu Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde temel bir alan olarak gördüğümüzü ve uzun vadeli planlama ve projeksiyon yaptığımızı açıkça gösteriyor. Bu strateji, ulusal ve uluslararası sportif başarıyı hedeflemekle birlikte aynı zamanda kadın futbolunu toplumsal fayda sağlayacak sosyal bir yatırım olarak da konumlandırmakta. Kadın futbolunun toplumun gelişmesi ve kalkınması için pozitif sosyal etki yarattığı araştırma ve verilerle ortaya konulmuş durumda. Biz de Türkiye Futbol Federasyonu olarak kadın futbolu ile toplumumuzda gerçekleşecek bu sosyal etkiyi yaygınlaştırmak ve artırmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.
"Kadınların spora katılımı konusunda değişimin öncüsü olmak istiyoruz"
Şafak Müderrisgil, kadın futbolunun gücüne ve potansiyeline inandıklarını da kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadın futbolu için bugünden itibaren bu dönüm noktasında aktif olarak yer almak ve kadınların spora katılımında değişimin öncüsü olmak istiyoruz. Kadın futbolunun gücüne ve potansiyeline inanıyoruz; kız çocuklarını ve kadınları, oynamak istedikleri rol ne olursa olsun, futbol dünyasına fırsatlara eşit olarak erişebilen katılımcılar olarak entegre etmeyi istiyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu olarak geçtiğimiz süreç içinde kadın futboluna özgü gelişim mekanizmaları ve engelleri daha iyi anlayabilmek için paydaşlarımızla diyaloglarımız ve veri toplamamıza imkan veren çalışmalarımız devam etti. Bu vesileyle, bu sürece emekleri ve görüşleriyle dahil olan tüm kulüplerimize, kulüp temsilcilerine burada yürekten teşekkür ederim."
"TFF Kadın Futbolu Strateji Belgesi hayırlı, uğurlu olsun"
Kadın futbolu alanındaki tüm paydaşları birlikte hareket etmeye davet eden TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu Strateji Belgesi, Türkiye Futbol Federasyonu'nun bir tasarrufu olmakla beraber, kadın futbolu alanındaki tüm paydaşları da bu strateji etrafında sorumluluk almaya davet ediyor. Bu Strateji Belgesinin hayata geçmesinde ve kadın futbolunun gelişimi sürecinde hep birlikte sorumluluk almalıyız ki bu alanda olumlu yönde değişimi ve dönüşümü mümkün kılabilelim. Türkiye Futbol Federasyonu bu hedef doğrultusunda ilk adımı atmış bulunmaktadır.'"Kadın Futbolu için Tam Zamanı' sloganıyla duyurduğumuz Kadın Futbolu Strateji belgesi, elbette ki tüm paydaşlarımızın katılımı ile hayata geçecektir. Bugün burada açıkladığımız Kadın Futbolu Strateji Belgesinin ülkemiz ve futbol camiamız için hayırlı olmasını, ulusal ve uluslararası sportif başarılar elde etmenin yanı sıra toplumumuz için katma değer yaratmasını diliyorum."
TFF Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil konuşmasının ardından barkovizyon eşliğinde strateji oluşturma süreci, Türkiye'de kadın futboluyla ilgili rakamlar ve yapılan çalışmalar konusunda detaylı bilgilendirmede bulundu.
Mehmet Büyükekşi: "Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum"
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi sözlerine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başladı. Başkan Büyükekşi "Türkiye Futbol Federasyonunun Değerli Yönetim Kurulu Üyelerini, Değerli Kulüp Temsilcilerini, Kadın Milli Takımlarımızın değerli teknik ekibini ve futbolcularını, kadın yönetici ve çalışanlarımızı, kulüplerin değerli temsilcilerini, basın mensuplarını sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Öncelikle kadın futbolcularımız, antrenörlerimiz, hakemlerimiz, taraftarlarımız, yöneticilerimiz ve çalışanlarımız başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü sevgiyle, coşkuyla yürekten kutlayarak sözlerime başlamak isterim" dedi.
"10 milyonu aşkın kadın istihdama katıldı"
Toplumsal olarak gelişmemizi sürdürmek için toplumda her kesimin eşit haklardan faydalanması ve fırsat eşitliği olması gerektiğini vurgulayan Başkan Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti: "Ülkemizde günümüzde bakım hizmetlerinin güçlenmesi, esnek çalışma biçimlerinin geliştirilmesi, teşvik mekanizmasının oluşturulması, kayıt dışılığa yönelik çalışmalar ile istihdama katılan kadın sayısı 10 milyonu aştı. Bu sayıyı arttırmak için bundan sonra da hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarının, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı artıran çalışmaları sayesinde, eğitim imkanları artan kadınlar uzmanlıklarını da geliştirerek iş hayatında başarıdan başarıya koşmaya başladılar. Futbolda da kadınların futbolcu, antrenör, teknik direktör, hakem, profesyonel futbol yöneticisi ve çalışanı olarak istihdama katılımlarını önemsiyor ve TFF olarak destekliyoruz."
"Futbol sadece erkek oyunu değildir, kız gibi topa vuruyor ezberini bozacağız"
TFF olarak kadın futbolu konusunda çok önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Mehmet Büyükekşi, "Toplumsal fırsat eşitliğinin futbolda da sağlamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Tribünde de sahada da kadınların futbolun ana aktörleri olması için çalışmalar yapıyoruz. Yanlış bir ezber var futbolumuzda. Nedir bu ezber? Kız gibi topa vuruyorsun. Biz buna da karşı çıkıyoruz. Erken yaşta futbol topu ile tanışan ve topa vurma alışkanlığı kazanan kız çocuklarının futbola da ilgi duyarlarsa nasıl topa vurduklarının en güzel örneğini son günlerde görüyoruz." diye konuştu.
"TFF tarihinde ilk kez kadın yönetim kurulu üyelerimiz görev aldı"
Başkan Mehmet Büyükekşi, kadın futbolunun gelişimi için yeni düzenlemelere imza attıklarını da belirterek, "Bu kapsamda TFF tarihinde ilk kez kadın futbol komitesi ve kadın futbolu direktörlüğünü kuran yönetim olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bütün kurullarımıza da en az bir kadın üye aldık. Yine TFF tarihinde ilk kez kadın yönetim kurulu üyelerimiz başkanlığını yaptığım yönetim kurullarımızda görev aldılar ve görev almaya devam ediyorlar. Yeri gelmişken özverili çalışmaları nedeniyle ilk kadın yönetim kurulu üyelerimiz Nükhet Hanım'a, İdil Hocamıza ve Şafak Hanım'a teşekkür ederim. Ayrıca U-23 Kadın Futbol Milli Takımı ile Futsal Kadın A Milli Takımı kurulması kararını aldık. A Milli Takımımızın ilk kadın teknik direktörü Necla Hocamızı göreve getirdik. " şeklinde konuştu.
"Yurt dışında oynayan kadın futbolcularımızın sayısının artacağına inanıyorum"
A Milli Kadın Futbol Takımımızın başarısına da değinen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "A Milli Kadın Futbol Takımımızla ilk defa düzenlenen Uluslar Ligi'nde hiç gol yemeden, namağlup ve grup lideri olarak C Ligi'nden B Ligi'ne yükseldik. Bu başarıdan dolayı hepinizin huzurunda Necla Hocamızı alkışlıyorum. Yine rol model olması icabıyla geçtiğimiz ay A Milli Takımımızın orta saha oyuncularından Birgül Sadıkoğlu, Ankara Fomget Kulübünden, İspanya'nın en üst liginde mücadele eden UD Tenerife Kulübüne transfer oldu. Birgül'ü de tebrik ediyor, Türkiye'yi İspanya'da başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Yurt dışında futbol oynayan kadın futbolcu sayımızın da artacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"Dersimiz Futbol projemizle 500 bin çocuğumuza ulaştık"
Türkiye Futbol Federasyonu olarak kız çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel gelişiminde, özgüven kazanmalarında futbolun öneminin farkında olduklarını vurgulayan Başkan Mehmet Büyükekşi, "Futbolu tabana yayma konusunda ilk adımları attık. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Gençlik Spor Bakanlığımız ile protokol imzaladık. Bu protokol ile futbol gelişim projemiz kapsamında 6-14 yaş grubu çocuklarımıza yönelik 16 pilot ilde başlattığımız dersimiz futbol isimli projemiz, kız ve erkek 500 bin çocuğumuza ulaştı. Dersimiz futbol isimli projemiz ile 6-14 yaş grubunda kız ve erkek çocuklarımızı futbol oyunu ile tanıştırıyor ve onlara futbol sevgisi aşılıyoruz. Dersimiz futbol projemiz kapsamında 19 Mart tarihinde büyük bir organizasyon daha yapmaya hazırlanıyoruz." açıklamasını yaptı.
"Süper Lig'de yer alan tüm takımların kadın futbolu takımları kurmalarını istiyoruz"
Dört büyük kulübün kadın futbol takımlarının bulunmasının ilgiyi artırdığının altını çizen Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti: "Türkiye çapında yıllardır kadın futboluna yatırım yapan kulüplerimiz var. Bugün 4 büyük kulübümüzün de kadın futbol takımlarının olması kadın futboluna olan ilgiyi arttırıyor. Yeter mi, yetmez. Hedefimiz Süper Lig'de yer alan tüm takımların kadın futbol takımları kurmaları, kalite ve rekabeti üst noktaya çıkarmaları. Alt yapı akademilerinde ve A takımlarda kadın futboluna yatırım yapan tüm kulüplerimize özellikle teşekkür ederim. Unutmayalım ki sahada kadın futbolcuların, tribünde kadın taraftarların artması ülkemizde futbolun toplumun tüm kesimlerine ulaşmasını sağlayacak ve futbolun iyileştirici gücünü arttıracak. Biz her konuşmamızda Fair Play'i öne çıkartıyoruz. Tribünlerde de kadın sayısının artmasını istiyoruz."
"Kadın futbolu stratejik planımız hazır"
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde böylesi bir strateji planını açıklamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getiren TFF Başkanı Büyükekşi, "Bugün burada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde FIFA ve UEFA ile paylaşacağımız Kadın Futbolu Strateji Planımızı kamuoyu ile paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kadın futbolu strateji planımızın hazırlanmasında emeği olan başta Yönetim Kurulu Üyemiz Şafak Hanım olmak üzere tüm emeği geçen ekiplerimizi yürekten kutluyorum, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çıktığımız bu yolda bizleri yalnız bırakmayıp büyük destek veren Kadın A Milli Takımımızın değerli sponsorlarına da özel olarak teşekkür ediyorum. Strateji planımızın ülkemizde kadın futbolunun gelişimine çok büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum." diye konuştu.
"Kadınlar insandır, biz insanoğlu"
Başkan Mehmet Büyükekşi, konuşmasını şöyle tamamladı: "Sözlerime son vermeden önce büyük Türk ozanı Neşet Ertaş'ın 'Kadınlar insandır, biz insanoğlu' sözünü sizlere hatırlatıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tekrar kutluyorum. Bu duygu ve düşünceler ile hepinizi sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum."
Kadın Futbol Stratejisi Planı tanıtım toplantısı toplu aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Yorum Yazın