Ankara’da futbol son dönemde inanılmaz bir gerileme içine girdi. Takımlarımız bir türlü beklentileri karşılayamıyorlar. Bulundukları liglerde başarı bir türlü gelmiyor. Başarılı görünenlerin de şehre bir heyecan kattığını görmedik.
Tabii Ankara’da futbolun lokomotifi 2 kulübümüz var. Bunlar MKE Ankaragücü ve Gençlerbirliği.
Gençlerbirliği’nin durumu malum. 1.Ligde son derece sıkıntılı bir dönem geçiriyorlar. Puan olarak durum vahim görünüyor. MKE Ankaragücü geçen sezon 1.Ligde şampiyon olup, Süper lige çıktı. Ama bu da camiayı çok tatmin etmedi. Camia Süper Ligde başarı bekliyor.
1.Ligde Keçiörengücü’nün belirgin bir istikrarı ve başarısı var. Ama nedense kulübün yöneticileri, takımı Ankara’ya hatta, ilçeye kapatmışlar. “Gelen gelsin, gelmeyen gelmezse gelmesin!” gibi bir düşünce var sanki. Taraftar kazanmak için bir şey yapıldığını görmedim. Yapıyorlarsa da medyaya yansımadığı için bilemiyoruz. Yıllardır takım işte 500 kişi – 1000 kişi bandında taraftarla oynuyor. Bırakın Ankara’yı Keçiören’de bile heyecan yaratmayan bir takım görüntüsü var.
2.Lige inersek; Etimesgut Belediyespor yıllardır bu ligde ve bir aşama kat edemedi. Adeta lige çakıldı kaldı. Keza Ankara Demirspor’da kurumun takımı olmaktan çıkamadı. Koskoca Ankara’nın adını taşıyan Ankaraspor’un varlığından bile haberi olan yok.
3.Lig daha vahim. Hacettepe BAL’a düşmüştü. Gençlerbirliğİ Kulübü, devşirme bir kulüple Hacettepe 1945 FK adı altında 3.Ligde devam ettirdi. Çankaya FK’da tıpkı Ankaraspor gibi koskoca Çankaya ilçesinin adını taşıyor. Ama Çankaya’nın bundan haberi yok.
AMATÖRLER VAHİM
Gelelim Amatörlere… Bölgesel Amatör Lig’de 6 Başkent takımı bulunuyor. TKİ Spor, kurum takımı ve maalesef sadece futbolcu aileleri destek veriyor. Kavaklıderespor son dönemde çıkışta ve iyi yönetilen bir kulüp. Tesis ve maddi anlamda Fatih Cürebal’ın katkılarıyla BAL’a kadar geldiler. Cürebal, tesis ve çağdaş kulüp modelinde örnek işler yapıyor. Vizyonu çok geniş ama bakalım daha üst taraf olacak mı?
1926 Polatlı Beledyespor ve Gölbaşı Belediyespor, belediye desteğiyle devam ediyorlar. Ama üst taraf zor gibi. Başkent Şafakspor ise, sürekli bir isim değişimi ile sanırım bu sezon Ankara yerel lige düşecek.
BAL’da Sincan Belediyespor’a ayrı bakmak lazım. Çünkü her sezon Belediye kaynakları ile önemli yatırımlar yapılıyor. Hep bir zirve hedefi ve profosyonel lig hedefi var. İlçe de maç yapacakları stadyum ve taraftar desteği de buluyorlar. Ama maalesef hep getirip getirip sonunda hedefe bir türlü ulaşamıyorlar. Sanki bu sezon daha sağlam adımlarla gidiyorlar. 9 maçta, 8 galibiyetle liderler. Bakalım ne olacak.
19 MAYIS YIKILDI, AMATÖRLER ÖKSÜZ KALDI
Ankara’nın yerel ligleri de kan kaybetmeye devam ediyor. Bunda 19 Mayıs Stadı’nın ve dış sahaların devre dışı kalmasının etkisi büyük. 19 Mayıs Stadı yıkılmadan önce hem tribünlerin altındaki kulüp odaları, hem de haftada 1 de olsa stadyumda profosyonel maç oynanması amatörü besliyordu. Stadyum yıkıldı; 1 ve 2 Nolu sahalar burada kaldı. Ama o 19 Mayıs ruhu yavaş yavaş amatörü terk etti. Amatör sahalar öksüz kaldı. Havasını kaybetti. Eskiden gelenin gidenin bitmediği, hep bir hareketin olduğu, köfteciden, gobitçiden geçilmeyen bölge boşaldı. Issızlaştı. Çöle döndü. Ve son olarak yazın 2 sahada kullanılmayacak hale gelince amatör futbol adeta kaderine terk edildi.
Bakın bugün Ankara yerel liglerinin en üstü olan Süper Amatör Lig, başka liglerle kıyaslanmayacak oranda heyecansız. 2 gruplu oynanan SAL, yani Ali Öcal Sezonu Süper Amatör Lig’de sadece 18 takım var. Bunlardan da Yenidoğan ligden çekildi. 17 takımlı ve heyecansız bir yerel lig Ankara’ya yakışmıyor. Bakın bugün Ankara’yla nüfusu ve ekonomik gücü kıyaslanmayacak illerde bile daha fazla sayılı ve daha heyecanlı yerel ligler oynanıyor.
Her şeyi bir tarafa bırakın. Ankara’da 25 tane ilçe var. Ama SAL’da sadece Beypazarı, Çubuk, Haymana, Güdül, Kahramankazan, Yenimahalle, Keçiören Bağlum, Pursaklar ve Ayaş ilçelerinin takımları var.
Peki nerede diğer ilçelerimiz?
Oysa futbol bu ilçelere bir heyecan vermez miydi, ekonomi katkısı olmaz mıydı? Elbette olurdu.
Bir de yeni 19 Mayıs Stadı’nın dışındaki saha olayı var. Öncelikle şunu söyleyim. 1 ve 2 Nolu sahalara ortadan kaldırılırken organize edilen imza kampanyasında da dedim. O sahaları kurtarma şansı yoktu. Ama yeni stadın yanında projede görünen 1 saha var. Bari o sahayı amatörler için almak lazım. Bu konuda AASKF ve amatörler bugün tüm güçleri ile o saha için bastırması lazım.
Bakın o tek saha ve yanında amatörler için kulüp odaları, soyunma odaları, kafeterya tarzı tesisler alınabilirse, Ankara amatörü yeniden şehrin merkezinde dirilir.
Ama o sahayı da alamazsanız. Artık bundan sonra Ankara’da amatör futbolu zor diriltirsiniz.
O nedenle Ankara amatörü için bu saatten sonra 19 Mayıs alanında yapılması gereken tek şey; o planda görünen tek sahayı amatöre kazandırmak ve sahanın yanında inşaat devam ederken, sosyal tesis de yaptırmak.
Tabii öte yandan Gazi Mahallesi'nde amatörler için planlanan alanda ise profosyonel maçların oynanması için butik bir stadyumda yapılması lazım.
Çünkü futbolu amatör / profosyonel diye birbirinden ayıramazsınız.
İkisi de bir bütündür ve birbirini besler.
Bu 2 olayı çözebilirsek Ankara futbolu yeniden bir çıkış yakalayabilir...
Bunları hatırlatmak istedim.
Ankara’nın tesis sorunu ile ilgili yazılara devam edeceğiz…
ORHAN SAL
Yorum Yazın