2020-2021 Sezonu değerlendirmesi. Sonu hüsranla biten yolculuk - 1
Ankaragücü’nün 2019-2020 sezonunda küme düşmüş, ancak Ankaragücü’nün küme düşmesinin kesinleşmesinden sonra gelişen olaylar durumu farklı noktalara taşımıştı.
Ligin bitiminin akabinde Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı bir karar sarı – lacivertlilere adeta bir yıl başı piyangosuydu. Siyaset devreye girmişti ve TFF aldığı kararla 2019 – 2020 sezonunda tüm liglerden küme düşmeyi kaldırmıştı. Bu Ankaragücü için tarihi bir fırsattı. Sportif olarak büyük başarısızlığa imza atan Ankaragücü yönetimi, telafisini masa başında yapmıştı.
Spor kamuoyunun büyük tepki gösterdiği ve günlerce konuşulup tartışılan bu karara göre Ankaragücü 2020-2021 sezonunda da Süper Ligde devam edecekti. (Kayserispor ve Y.Malatyaspor’la birlikte)
Karar camiada mutluluk yaratmıştı. Zor günlerin beklediği Ankaragücü, ligde bir şekilde devam edecek ve Süper Ligin yüksek mali gelirlerinden faydalanabilecekti.
Kararın ardınan Ankaragücü yönetimi 2020-2021 sezonunun hazırlıklarını yapmaya başladı.
İlk hedef transfer yasağının kaldırılmasıydı. Değişmez ritüel bir kez daha karşımıza çıkmıştı. Başkent ekibinin yasağın kaldırılması için önündeki en büyük engel 2 dosya Thomas Heurtaux ve Alessio Cerci’ye olan borçlarıydı. Geçmiş dönemdeki yanlış transfer politikası takımın başına bir kez daha iş açmıştı.
Thomas için 2.4 milyon Euro, Cerci içinde 1 milyon Euro ödenmesi gerekiyordu. Bu da yetmiyordu. Diğer dosyalar için de 1 milyon Euroya ihtiyaç vardı.
Ancak yönetimde yer alan Faruk Koca’nın siyasi gücü para sorununu çözdü ve gerekli kaynak bulunarak transfer yasağı kaldırıldı.
Buna ilaveten yapılacak yeni transferler için belli oranda kaynak da sağlanmıştı.
Ancak Ankaragücü yönetimi transfer dönemindeki acemiliğini sürdürdü. En fazla 2-3 oyuncunun sezon boyuncu başarılı bir performans göstereceği transferler tek tek yapılmaya başlandı. Fakat beklenen ve istenen transferler yine yapılamadı.
Örneğin kale sağlama alınamadı, sağ beke alternatif isim transfer edilemedi. Ve camianın geçen sezondan bu yana ısrarla alınmasını istediği bir 10 numara transferi yapılamadı.
Öte yandan orta saha bölgesine çuvala doldurulur gibi aynı tip ve sezon boyunca hiç katkı sağlamayan oyuncular alındı.
Sezon içinde yine sıkıntılar yaşanacağı bir gerçekti. Lige tam 16 transferle girildi. Luka Adzic, Jonathan Bolingi, Zvonomir Sarlija, Joseph Paintsil, Erdi Dikmen, Mücahit Can Akçay, Şahverdi Çetin, Atakan Çankaya, Murat Sipahioğlu, Assane Diousse, Abdullah Çelik, Alper Potuk, Idriz Voca, Emre Güral, Torgeir Börven ve Endri Çekiçi sezon öncesi transfer edildiler.
Takımın başına ise geçtiğimiz sezon Kasımpaşa’yı küme de tutmayı başaran Fuat Çapa getirildi. Fuat Çapa, Kasımpaşa’da iyi bir görüntü vermişti. Bu nedenle camianın çok önemli bir kesimi Çapa tercihini önceleri onaylamıştı. Ama sonradan aslında bu tercihin de yanlış olduğu görüldü.
Ankaragücü bunca transfere rağmen lige yine yenilgiyle başladı. Başkent ekibi yeni teknik direktörü Fuat Çapa, onun yeni sistemi ve yeni kadrosuyla başladığı maçta, yeni transfer Bolingi’nin golüyle 1-0 öne geçmesine rağmen ardı ardına yediği 2 golle BB.Erzurumspor’a 2-1 mağlup oldu.
Hani futbolda bir tabir vardır ya; “Dakka 1 gol 1 !” deriz. İşte tam bunun gibiydi durum.
Daha sezonun ilk maçında kaos başlamıştı. 1-0 öne geçilip kaybedilen maç takımın ve camianın ayarını yine bozdu.
Fatura İlhan Parlak, Ante Kulusiç, Korcan Çelikay ve Cebrail Karayel gibi eskilere çıkarıldı.
Taraftarın tepkileri üzerine önce İlhan Parlak, sonra Cebrail Karayel gönderildi. Ante Kulusiç yabancı kontenjanıda göz önünde bulundurularak kadro dışına çıkarıldı. Korcan Çelikay’da uzun süre oynayamadı.
Takım 2.haftayı bay geçtikten sonra, üçüncü hafta Sivas’ta oynanan Sivasspor maçından puanla dönülmesi moralleri düzeltti. Geçtiğimiz sezonun flaş ekibi Sivaspor karşısında güzel oyun ve 0-0’lık bir sonuçla Başkent’e döndü Ankaragücü. Ligdeki ilk puan alınmıştı. Ama belli ki değişim sancılı olacaktı. 4.Hafta ligdeki en önemli rakiplerden olan Kayserispor’a da tıpkı Erzurumspor gibi mağlup olundu. Maçın tek golünü taraftarın tepkisi yüzünden takımdan gönderilen İlhan Parlak’ın atması da maça ilginç bir detay olarak yazıldı.
Miili araya 3 maçta sadece 1 puanla girilmişti.
Aradan sonraki ilk maçta Rize deplasmanında Çaykur Rizespor ile karşı karşıya gelindi. Maça iyi başlayan Başkent ekibi Paintsil’in 2 golüyle maçta 2-0 öne geçti. Ardından 2-1’e gelen durum, Börven’le 3-1’e dönüştü. Ancak önce kaleci Ricardo’nun hatalı golü, sonra da hakem Abdülkadir Bitigen’in Alper Potuk’u haksız yere oyundan atması ve ikinci yarının hemen başında yenen 2 penaltı golünün ardından maç kaosa dönüştü. Demoralize olan takım maçtan 5-3 yenik ayrıldı.
Ligdeki ilk 4 maç 1 puanla kapatılmıştı.
Kaosların takımı yeni bir kaosa doğru gidiliyordu.
RİZESPOR MAÇI PAHALIYA MALOLDU
Rize deplasmanı Ankaragücü’ne çok pahalıya mal oldu. Çünkü hem bireysel hatalarla kaybedilmiş, hem hakemden darbe yenilmiş, hem de korona gerçeği ile başbaşa kalınmıştı. Rize dönüşü takımda korona vakaları görülmeye başladı. 8 oyuncu ya koronaya yakalandı, ya da etkilendi.
Bir sonraki hafta Ankara’da oynanması gereken Atakaş Hatayspor maçı, konuk ekibin yaşadığı korona vakaları nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.
Korona hem Ankaragücü’nü, hem de Hatayspor’u vurmuştu.
8 artı, bir de Alper Potuk eksikli gidilen Galatasaray deplasmanından 1-0’lık yenilgiyle dönüldü.
Bu maçın ardından oynanan kupa maçında 2.Lig takımı Kocaelispor’a 2-1 kaybedilmesi taraftarın gerimesine ve tepkilerine neden oldu.Teknik direktör Fuat Çapa ilk kez istifaya davet edilirken, yönetime karşı da tepkiler oluşmaya başladı. Bu tepkiler Karagümrük maçı 2-2 sona erince iyice arttı. Ama kulüp yönetimi teknik direktör değişimine gitmeyi düşünmüyordu. Değişimde direniyorlardı. Fuat Çapa’nın takımı toparlayacağını düşünüyorlardı. Oysa Fuat Çapa, Kocaelispor hezimetinden sonra istifa edip yönetimin önünü açmak istemişti.
9.Hafta İzmir deplasmanında oynanan Göztepe maçı ipleri kopardı. 3-1 kaybedilin maçın ardından Fuat Çapa ile yollar ayrıldı.
1.Bölümün sonu...
Yorum Yazın